Az Anne Frank-könyv visszavonását kéri az Európai Zsidó Kongresszus

A brüsszeli székhelyű Európai Zsidó Kongresszus (EJC) az Anne Frank feltételezett elárulójáról szóló könyv visszavonására szólította fel az amerikai HarperCollins könyvkiadót.

A Nyomozás Anne Frank ügyében – Az árulás igaz története című könyv „85 százalékos bizonyossággal” állítja, hogy a nácik elől rejtőzködő Anne Frank és családja amszterdami búvóhelyét egy zsidó jegyző árulhatta el a megszállóknak a második világháború idején, amint arról az MTI korábban hírt adott.

Az EJC arra kérte a könyvkiadót, hogy határolódon el, és hívja vissza a könyvet, amely „potenciálisan uszító állításokat tartalmaz... egy olyan időszakban, amikor az antiszemitizmus, a holokauszt tagadása és tényeinek elferdítése egyre erősödik”. Moshe Kantor, a szervezet elnöke a Brian Murray-nek, a HarperCollins vezérigazgatójának címzett levelében azt is írta: „ez kiadvány mélyen sérti Anne Frank emlékét, valamint a holokauszt áldozatai és túlélői méltóságát”.Anne Frank | forrás: Wikimedia Commons

A könyv egy már nyugdíjas FBI-ügynök, Vince Pankoke nyomozása alapján íródott. A kötet szerint Arnold van den Bergh a lehetséges áruló, aki a németek által létrehozott amszterdami Zsidó Tanács tagja volt, és jegyzőként műalkotások náciknak való kényszerértékesítése ügyében járt el. A könyv írója, Rosemary Sullivan szerint Van Bergh bejutott olyan helyekre, ahol zsidók rejtőzködtek, és vélhetően ő vezette el a rendőrséget 1944. augusztus 4-én a Frank család rejtekhelyére.

A könyv kiadása óta több történész is megjegyezte: nincs bizonyíték arra, hogy a Zsidó Tanácsnak feljegyzései lettek volna azokról a címekről, ahol a zsidók elrejtőztek.

Hétfőn a kötet holland kiadója, az Ambo Anthos közölte: elhalasztották a döntést a második kiadásról mindaddig, amíg nem kapnak válaszokat a könyv alapját jelentő kutatást végző csoporttól a felvetődött kérdésekre.

Anne Frank családja Adolf Hitler hatalomra kerülése után menekült el Németországból Hollandiába. Miután 1940 májusában a németek Hollandiát is lerohanták és megszállták, Anne és családja bujkálni kényszerült, mindaddig, amíg fel nem fedezték őket 1944. augusztus 4-én. Annét és nővérét a bergen-belseni táborba szállították, mindketten ott haltak meg. Anne naplóját a tábort túlélt apja az egyik bújtatótól kapta meg, megjegyzéseket fűzött hozzá, majd 1947-ben kiadta. A naplót 2009-ben a világörökség részévé nyilvánították, a világ tíz legolvasottabb könyve közé tartozik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?