banner_WcGrRqIF_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_970x250.png
banner_Vs7ERmQb_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_728x90.png
banner_saW4mTn2_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_300x250.png

Animációs Filmfesztivált szerveznek Sepsiszentgyörgyön

Második alkalommal rendezik meg a SZAFI Székelyföldi Animációs Filmfesztivált október 24-26. között Sepsiszentgyörgyön.  Az esemény filmvetítéseket, konferenciákat, műhelymunkákat, szakmai vitákat és közönségtalálkozókat is magába foglal.

A SZAFI Székelyföldi Animációs Filmfesztivál egyedülálló lehetőséget kínál a résztvevő vendégek számára, hogy megismerjék egymást, felfedezzék egymás munkáit, és szakmai kapcsolatokat építsenek ki vagy mélyítsenek el. Ezáltal az esemény nemcsak tartalmas és friss programot biztosít a helyi közösség számára, hozzájárulva a már amúgy is pezsgő kulturális élethez, hanem Sepsiszentgyörgyöt egy új művészeti ág kulturális térképére is felhelyezi – olvasható a szervezők közleményében. 

A fesztivál egy olyan hidat épít, amely összeköti Budapestet és Bukarestet, és aktívan bevonja a térség többi nagyvárosát is.

Fotók: SZAFI Facebook-oldala

A három nap alatt a fesztivál filmvetítéseket, konferenciákat, műhelymunkákat, kiállításokat, szakmai vitákat és közönségtalálkozókat kínál. Ezek az események lehetővé teszik a gyerekek, fiatalok és a felnőttek számára, hogy megismerjék a legújabb animációs filmeket, valamint azok technikai hátterét és történetét. Ezen kívül a vendégek iskolákban tartanak majd animációs műhelymunkákat a fesztivál alkalmából. Az esemény kettős célt tűzött ki: a fiatal generáció felkészítése és oktatása a művészetre, különösen az animáció és a filmművészet területén.

A fesztivál meghívottjai között szerepel a többszörös díjnyertes producer, Muhi András (több mint 100 filmmel, mint például a Testről és lélekről, A feleségem története, Dealer, RengetegFekete kefe, Larry, Elfogy a Levegő), Baumgartner Zsolt (animációs filmrendező – Magyarország), akinek animációs játékfilmjét, a Kojot négy lelkét Magyarország a 2024-es Oscar-díjra jelölte a „Legjobb nemzetközi film” kategóriában, Péterffy Zsófia (animációs filmrendező – Magyarország), aki 2002-ben a velencei fesztiválon díjat nyert Kalózók szeretője című filmjével, valamint EFA-díjat is kapott, és nem utolsósorban a romániai Bogdan Mureșanu, a velencei filmfesztivál díjazottja, aki idén rangos elismerést kapott Anul nou care n-a fost című filmjéért. Bogdan Mureșanu jelen lesz az Opinci című rövidfilmjével, mint forgatókönyvíró, és bemutatja új projektjét is.

A rangos meghívottak között szerepel még Valentin Urziceanu (Merge și așa), Mirona Radu, Ștefan Buzea (Valea regilor, Fram, a jegesmedve), Radu Nicolae (Mercy Street), Radu Vasile, Felméri Cecília, Balázs Zoltán és Fazakas Szabolcs, valamint Ferencz Boglárka.

A nemzetközileg elismert vendégek jelenlétével a fesztivál célja nemcsak az, hogy a közönség számára kiemelkedő kulturális élményt nyújtson, hanem az is, hogy erősítse a szakmai kapcsolatokat az animációs iparág szereplői között. Ez az esemény egy fontos platformmá válik az ötletcserék, az innováció és az együttműködés számára.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?