Angliai turnéval ünnepli a magyar költészet napját az Osonó Színházműhely

A magyar költészet napja alkalmából Angliában élő magyar közösségeknek mutatja be Nem vagyok, csak mások látnak című előadását a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely. 

Pénteken, április 12-én 16.30 és 19 órától Bristolban míg 13-án, szombaton 15 és 19 órától Londonban a Szent István Házban lesz látható a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely Nem vagyok, csak mások látnak című, József Attila szövegeiből készült előadása. A magyar költészet napja alkalmából, a bristoli Tűzmadár Tanoda és a londoni Szent István Ház partnerségével szervezett turné során az Angliában élő magyar közösségek számára mutatja be a társulat az 55 perces monodrámát, amely József Attila-szövegekből építkezve keresi az életmű aktualitását, a költő megidézhetőségét, az azt követő beszélgetés pedig lehetőséget ad, hogy a találkozás valódi párbeszéddé váljon.

Forrás: Osonó Színházműhely

Hogyan lehet hozzánk valaki ennyire közel, aki ennyire távoli? József Attila életterhei számunkra felmérhetetlen szélsőségek, mégis: a mi haragunkkal jajdul fel, a mi sírásunktól szorul el a torka, s a mi szánk felett húzódik mosolyra a bajsza. Az Osonó találkozásra hív: személyes találkozásra egymással – és József Attilával. Egy emberrel, aki közénk ül, ránk néz, megosztja velünk falatnyi útravalóját, s akinek szájából úgy fordulnak ki a jól ismert szavak, ahogy még nem találkoztunk velük. Verssorokból bontakozik ki egy élet: az enyém vagy a tiéd, és – talán – egy szegény, Attila nevű barátunké – olvasható a társulat közleményében.

A Mucha Oszkár által előadott és Fazakas Misi rendezésében készült előadásban elhangzó szövegek nem csak lírai alkotások, hanem a jelen időben, ürügyként újjászülető gondolatok. A versek mellett elhangzanak részletek a költő által írt önéletrajzból illetve a Szabad ötletek jegyzékéből is.

A turnét megelőzően az előadást április 10-én 17 órakor Budapesten, a H13 Kultpontban mutatja be a társulat. Regisztrálni a szervezes@osono.ro e-mail címen lehet.

Kapcsolódók

Kimaradt?