Székely táncbemutató Magyarországon és Felvidéken

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes ismét nagyszabású turnéra indul október 13-20. között Magyarországra és Felvidékre. A műsoron a Boldogasszony tenyerén című darab, a Katica, az örökké síró királykisasszony, valamint egy Folklór-összeállítás szerepel.

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes visszatérő vendég a Hagyományok Házában, legutoljára a közönség 2021-ban élvezhette művészetüket. Ezúttal is a Határtalan táncfőváros programsorozat keretében lépnek fel, s a Boldogasszony tenyerén című produkciót láthatják a nézők.

Fotó: Ádám Gyula

Az előadás a világegyetem örökérvényű működési rendjét követi, ami a magyar néphitnek is alapja. A magyar hiedelemvilágunkban a Boldogasszony, a Babba Mária, mint a világot életre hozó Istenanya jelképek formájában évszázadok alatt fennmaradt, és napjainkban is jelen van táncainkban, szokásainkban, archaikus imáinkban, gyermekjátékainkban, énekeinkben, mesekincsünkben. Ez a kultusz egészen a jelenkori keresztény korunkig köti össze az összmagyarság történetét, ami sok esetben nem tudatos, hanem átörökített, beivódott szokás. Az előadás a kultikus eredetű körtáncok formavilágával, archaikus népi imákkal, népénekekkel, szülés és születés és a lakodalmi asszonnyá avatás szokásaival szemlélteti a Boldogasszony tisztelet átöröklődött formáit. Az összeállításban mezőségi, moldvai, rábaközi, vajdaszentiványi, jobbágytelki, gyergyói, felcsíki, gyimesi táncok, népi gyermekjátékok, leánykörtánc, legényes táncok láthatóak. A népdalok mellet egyházi népénekek, archaikus imák is elhangzanak. 

Fotó: Gábos Albin

A Katica, az örökké síró királykisasszony című darab minden korosztálynak kellemes perceket szerezhet Budapesten és a felvidéki Bodrogszerdahelyen. Feltehetjük a költői kérdést: vajon mi történik az örökké nevető királylánnyal és a mindig vidám királyi udvarral, ha a világmindenség összes boszorkánya, vasorrú bábája, satrafája, csoroszlyája, hárpiája, fúriája és szipirtyója fenekedik ellenük, hogy a vesztüket akarva megalkossák a Boldogtalanság Világbirodalmát? Vajon győzedelmeskedhet-e a boszorkányok hada ellen a vidámság szeretett királya, akit a sok megpróbáztatástól légcsőhurut gyötör, ráadásul udvari bolondját is elérte a kórság, akire poétikai megbízatásának gyakorlása közben, távolba meredtében csapott le a kíméletlen „költőhártya” gyulladás. A fordulatos és izgalmas mesejátékban, a magas színvonalú néptánc mellett merőben új, színházi fordulatokkal is meglepik a közönséget.

Az Együttes a turnéját – a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete meghívására –a Hungexpo „A” Pavilonjában fejezi be, a kétszer félórás Folkműsorban sóvidéki, felcsíki, szilágysági és mezőségi férfitáncok szerepelnek. A program erre a linkre kattintva elérhető. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?