A klasszikus balett alapművét mutatja be a Kolozsvári Magyar Opera balettkara

Alexander Glazunov Raymonda című művét viszi színre november 25-én, csütörtökön 19 órától a Kolozsvári Magyar Opera balettkara. A tömörített formában bemutatott, 70 perces előadás a késő romantika egyik alapműve.

„A Raymonda című balettelőadást mindig is az orosz romantikus balett akadémizmusával és fényűzésével hozták összefüggésbe. Bár az előadás 1898-as, Marius Petipa által koreografált változata az évek során számos változtatáson ment keresztül, ma is az elegancia és a virtuozitás remekművének, a klasszikus balettművészetet ünneplő, mérföldkövet jelentő produkciónak számít” – idézi az opera közleménye az előadás rendező-koreográfusát, Livia Tulbure-Gună balettmestert.Fotók: Kolozsvári Magyar Opera

„Társulatunk Raymonda történetét tömörített formában mutatja be, de anélkül, hogy elveszítené az elbeszélés fonalát vagy a klasszikus romantikus balettre jellemző felépítést. Alexander Glazunov nagyszerű zenéje izgalmas színházi tartalmat és lehetőséget biztosított számomra, hogy a klasszikus balettre jellemző expresszivitással teli táncokat, valamint magyar, spanyol és keleti karaktertáncokat koreografáljak, amelyek a legszebb fényében mutatják be a Kolozsvári Magyar Opera balettkarának virtuozitását és tehetségét”– nyilatkozta Livia Tulbure-Gună.

Horváth József karmester szerint „a késő romantikus korszak különösen termékeny orosz zeneszerzője, Alexander Glazunov élete legkreatívabb időszakában, 1897-ben, 32 évesen fejezte be a Raymonda című balett komponálását. Ezt az alkotást gyakran hasonlítják Csajkovszkij műveihez, mivel Glazunov legterjedelmesebb balettje, és megszületése az orosz romantika korszakán belül a műfaj történetének fontos momentumát képviseli.” A karmester elmondta, a kolozsvári előadáshoz a balett teljes hosszának mintegy felét választották ki, a „legszebb részeket”.

„A technikai szempontból egyszerű, látványban pompás színpadkép a díszes kastélyok tobzódó gazdagságát képviseli. A klasszikus balett műfajában használatos jelmezelemeket olyan módon kellett személyreszabni, díszíteni kövekkel, szalagokkal vagy éppen csipkével, hogy a fellépőket ne akadályozza tág mozdulataikban, egyéni vagy páros táncaik közben. Ezek, nagy pontosságot igénylő szabásuk által, kényelmessé és akadálymentessé teszik a klasszikus balett által megkövetelt precíz, bonyolult mozdulatok kivitelezését” – részletezte a középkorban játszódó, korhű előadás jelmeztervezői kihívásait Ledenják Andrea, ki a kosztümök mellett a látványért is felelt.

Az előadásban Raymonda szerepében Viorica Bogoi, Sybille szerepében Barabás Júlia, Jean de Brienne szerepében Kálmán Róbert Attila, II. Endre, Magyarország királya szerepében Rareș Cîmpean, Abderakhman, szaracén lovag szerepében Vlad Sebastian, a ceremóniamester szerepében pedig Mircea Cădariu látható. További szerepekben Babos Kinga, Francesca Dulca, Oana Felecan, Roxana Florescu, Antonia Indrei, Katrinecz Erika, Camelia Luțai, Madarász Szerénke, Ionuța SiminaOprean, Andreea Popa, Iulia Pușcău, Camelia Rațiu, Anamaria Shevchenko, Oana Siminic, Ioana CristinaTerebesy, Daniela Timofte, Alex Dobre, Sergiu Hosu, Florin Ianc, Antonio Mon, Radu Pop, Alin Rîpă, Székely Dániel, Vlad Sebastian lép fel.

Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera zenekara, ügyelő Venczel Péter, hangversenymester Barabás Sándor. 

Az előadásra jegyek kaphatóak online az eventbook.ro oldalon, valamint az intézmény jegypénztáránál hétfőtől péntekig 10 és 14 óra között. A jegypénztár előadások előtt két órával nyit. A jelenlegi közegészségügyi előírások értelmében az előadáson való részvétel feltétele az érvényes védettségi igazolás felmutatása. Az oltási igazolás letölthető a https://certificat-covid.gov.ro oldalról.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?