A kassai Kerekes Péter filmjét nevezi Oscar-díjra Szlovákia

Kerekes Péter Cenzorka című börtönfilmje Szlovákia hivatalos Oscar-nevezése a legjobb nemzetközi film kategóriában, írja a helyi sajtóra hivatkozva a 24.hu.

A Szlovák Film- és Televíziós Akadémia (SFTA) a Cenzorkát hat olyan film közül választotta, amely pályázott a jelöltségre és megfelelt a kritériumoknak is. Kerekes Péter és Ivan Ostrochovsky társ-forgatókönyvíró és producer úgy gondolják, az akadémia bátor döntést hozott, mert olyan filmet választott, amely az anyaság hatalmáról szól egy ukrajnai börtön falain belül, és ezáltal segítik, hogy a szlovák filmgyártás túllépjen a helyi ügyek korlátain.

A Cenzorka az odesszai női börtönben játszódik, ahol az elítéltek újszülött gyerekeit is fogságban tartják, és a nők hetente csak kétszer láthatják őket. Ha a gyerekek hároméves koráig édesanyjuk nem talál helyet nekik a családban, állami gondozásba kerülnek. A filmben csak két profi színész szerepel, a többiek a valóságban is elítéltek, akik saját történetüket játsszák el.

Ez Kerekes Péter első fikciós nagyjátékfilmje, és korábban elnyerte a legjobb forgatókönyv díját a Velencei Filmfesztiválon. Szlovák film még sosem lett Oscar-jelölt a legjobb nemzetközi film kategóriában, csehszlovák film viszont hat alkalommal került fel a jelöltek listájára, közülük kettő nyert díjat, 1965-ben az Üzlet a korzón, 1967-ben pedig a Szigorúan ellenőrzött vonatok.

Az Oscar-jelöltek listáját 2022. február 8-án hozzák nyilvánosságra, a díjátadó gála március 27-én lesz Los Angelesben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?