A botrányt követően hivatalosan is keresi új főigazgatóját a Magyar Nemzeti Múzeum

Kiírták a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói munkakörének ellátásáról szóló pályázatot. A pozíció azután vált szabaddá, hogy november elején megszüntették L. Simon László korábbi főigazgató munkaviszonyát, ugyanis a felszólítás ellenére továbbra sem volt hajlandó végrehajtani azon rendeletet, miszerint ki kell zárni a kiskorúakat a Nemzetközi Sajtófotó Kiállításról, mert annak LMBTQ+ tartalma sérti az úgynevezett gyermekvédelmi törvényt.

Ahogy azt korábban megírtuk, november elején Csák János magyarországi kulturális és innovációs miniszter azonnali hatállyal elbocsátotta L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját. Erre azért kerülhetett sor, mert a múzeumban megrendezett World Press Photo kiállításra a tiltás ellenére is bemehettek kiskorúak. A Mi Hazánk kezdeményezésére a 18 éven aluliakat kitiltották a Nemzeti Múzeum 2023-as Nemzetközi Sajtófotó Kiállításáról, mondván, hogy annak LMBTQ+ tartalma sérti az úgynevezett gyermekvédelmi törvényt. Aztán kiderült, hogy az L. Simon László vezette múzeum nem tudja végrehajtani Csák János kulturális és innovációs miniszter felszólítását, a tiltó táblák ellenére ugyanis a múzeum senkitől sem kérhet személyi igazolványt.

L. Simon László elbocsátását követően Csák János kifejtette, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium elismeri a korábbi főigazgató érdemeit a kulturális területen végzett tevékenysége során. L. Simon Lászlót egyébként tavaly márciusban tüntették ki a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével, januárban pedig Madách-díjat is kapott.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum korábbi főigazgatója/ Fotó: L. Simon László Facebook-oldala

Néhány nappal az elbocsátást követően kiderült, hogy a korábbi főigazgató-helyettes, Hammerstein Judit fogja betölteni az intézményvezetői pozíciót megbízott főigazgatóként.

Csütörtökön megjelent a főigazgatói munkakör ellátásáról szóló pályázat a magyar kormány hivatalos wboldalán. A pályázat beadásának határideje február 5-e. A főigazgatói munkakör ez év március 6. napjától tölthető be – áll a tárca csütörtöki közleményében.

(Nyitókép: Magyar Nemzeti Múzeum Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?