Menesztették a brit belügyminisztert a palesztinpárti tüntetésekkel összefüggésben

Menesztette hétfőn belügyminiszteri tisztségből Suella Bravermant Rishi Sunak brit kormányfő. A Downing Street nem sokkal később bejelentette, hogy Suella Braverman utódja a belügyi tárca élén James Cleverly eddigi külügyminiszter, nem sokkal később pedig arról érkezett jelentés, hogy David Cameron volt miniszterelnök lett az új külügyminiszter.

A belügyminiszter leváltásának közvetlen előzményeként heves belpolitikai viták robbantak ki Braverman múlt heti cikke körül, amelyben azt írta, hogy a londoni rendőrség „kivételez” a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek elleni tiltakozó megmozdulások résztvevőivel. A The Times konzervatív napilapban megjelent írás közlése után nem sokkal kiderült, hogy Braverman – a nyilvános miniszteri megnyilvánulásokat szabályozó protokollt megsértve – nem hajtotta végre azokat a változtatásokat, amelyeket a miniszterelnöki hivatal kért előzetesen a cikk nyelvezetében.

Fotó: Agerpres/EPA

Londonban eddig öt egymást követő szombaton tartottak tömeges demonstrációkat a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen. A most szombati tüntetés volt messze a legnagyobb: a rendőrség becslése szerint a részvevők száma meghaladta a 300 ezret.

A rendőrségre jelentős politikai nyomás nehezedett a szombaton – a háborús halottak hivatalos nagy-britanniai emléknapján – tartott tüntetés betiltása végett. Sir Mark Rowley, a Scotland Yard főparancsnoka azonban erre nem volt hajlandó, többször is kijelentve, hogy ennek jogi küszöbe „rendkívül magas”.

Suella Braverman a The Timesban csütörtökön közölt cikkében úgy fogalmazott: ez az álláspont „azt az érzetet kelti”, hogy a rendőrségi vezetők kivételeznek a palesztinpárti tüntetőkkel, „az agresszivitásba torkolló szélsőjobboldali és nacionalista demonstrációkra” ugyanis a rendőrség nagyon helyesen kemény választ ad, „jórészt szemet huny azonban”, amikor „a palesztinpárti népség” tanúsít szinte ugyanilyen magatartást. Braverman szerint a futballszurkolók is hangosan kifogásolják, hogy a rendőrség velük szemben milyen keményen lép fel.

A szombati palesztinpárti demonstráció idején ellentüntetők is az utcára vonultak. A Scotland Yard beszámolója szerint az ellentüntetés résztvevői jórészt szélsőjobboldali csoportokhoz kötődtek; nem egyet közülük korábban futballhuliganizmus miatt ítéltek el. Az ellentüntetők több helyen összecsaptak a rendőrséggel, és rátámadtak a palesztinpárti demonstráció résztvevőire is.

Az ügyből hatalmas belpolitikai vihar támadt, és Rishi Sunak miniszterelnökre az elmúlt napokban mind erősebb nyomás nehezedett Suella Braverman menesztése végett.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?