A Semmelweis című filmet nevezi Magyarország az Oscar-díjra

A Vecsei H. Miklós főszereplésével készült Semmelweis című mozifilmet nevezi Magyarország nemzetközi film kategóriában az Oscar-díjra.

A Nemzeti Filmintézet tájékoztatása szerint a hivatalos magyar Oscar nevezésről döntő szakmai testület 18 magyar egészestés mozifilm közül választotta ki Koltai Lajos filmjét. Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusi, 97. Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2023. november 1. és 2024. szeptember 30. között mutatnak be az adott országban.

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház

Ezek közül az Amerikai Filmakadémia tagjai választják majd ki azt az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért versenyezhetnek. A jelöltek listáját 2025. január 17-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására pedig március 2-án kerül sor Los Angeles-ben.

Az anyák megmentőjeként világhírűvé vált magyar orvosról szóló film számos elismerést tudhat már magáénak. A New York-i világpremiert és a Los Angeles-i vetítéseket követően a torontói közönségét is meghódította tavaly decemberben, ugyanis a  19. Torontói Európai Uniós Film Fesztiválon (EUFF) 27+1 ország 29 filmje közül a közönség szavazatai alapján elnyerte a fesztivál legjobb filmjének járó díjat.

A Kossuth-díjas rendező-operatőr a hazai színészek legjobbjaival készítette el a filmet. A két főszereplőn, Vecsei H. Miklóson és Nagy Katicán kívül fontos szerepet kapott még Gálffi László, Kovács Tamás, Lengyel Ferenc, Szűcs Nelli, Elek Ferenc, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Csapó Attila, Znamenák István, Hajduk Károly, Simon Kornél, Mészáros Blanka és Kizlinger Lilla is.

Idén januárra már az elmúlt öt év legnézettebb magyar filmje lett a Semmelweis. A hatalmas érdeklődés eredményeként az alkotásra a Netflix is lecsapott. Erdélyben a marosvásárhelyi Kultúrpalotában volt először látható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?