Három kilométer a világ végéig – Emanuel Pârvu filmjét nevezi Románia a 2025-ös Oscar-gálára

Az Emanuel Pârvu által rendezett Három kilométer a világ végéig című filmet nevezte Románia a 2025-ös Oscar-gálára, a legjobb nemzetközi játékfilm kategóriában.

Az Emanuel Pârvu által írt és rendezett legújabb filmmel, a Három kilométer a világ végéiggel (Trei kilometri de la capătul lumii) pályázik Románia a 2025-ös Oscar-díjra, a legjobb nemzetközi játékfilm kategóriában. A filmet a szakmai bizottság választotta ki: Gabriela Albu - producer és tanácsadó, Ruxandra Ghițescu - rendező, Andrei Tănăsescu - filmfesztivál-válogató, Alexandru „Doru” Spătaru - forgatókönyvíró és operator és Octav Chelaru - rendező – közölte hétfőn a CNC.

Forrás: Cinemagia

A válogatóbizottság szerint az Emanuel Pârvu által rendezett Három kilométer a világ végéig jelentős ismertségnek és elismerésnek örvend a nemzetközi fesztiválokon, és lenyűgöző eredményeket tudhat magáénak (Queer Palm Cannes-ban és Inima Sarajevóban). Ezek az eredmények, valamint a befolyásos filmesek elismerése növelik a film esélyeit arra, hogy az Oscar-gálán is lenyűgözze a közönséget.

A Három kilométer a világ végéig a cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában mutatták be, ahol elnyerte a Queer Pálmát, majd a Karlovy Vary-i, a jeruzsálemi és a szarajevói válogatásban is vetítették. Országos premierje Kolozsváron volt a TIFF-en. A főszerepeket Ciprian Chiujdea, Bogdan Dumitrache és Laura Vasiliu játsszák.  A szereposztásban szerepel még Valeriu Andriuță, Ingrid Micu-Berescu, Adrian Titieni, Vlad Brumaru és Vlad Ionuț Popescu is.

A 2025-ös Oscar-jelölések szűkített listáját az Amerikai Filmakadémia 2024. december 17-én, a végleges listát pedig 2025. január 17-én hirdeti ki. A 97. gálát a tervek szerint 2025. március 2-án rendezik meg Los Angelesben.

Emanuel Pârvu érdeklődése a családi kapcsolatok, különösen a szülők és a gyermekek közötti kapcsolatok iránt jól ismert, mind rövid–, mind nagyjátékfilmjeiből. Számos színházi darab rendezése után – 2006-ban debütáló darabjáért UNITER-díjra jelölték – több rövidfilmet írt és rendezett, 2018-ban pedig a Minden nagyon messze van című filmjével bekerült a 94 filmet felsorakoztató, Oscar-díjra esélyes rövidfilmek közé. A Három kilométer a világ végéig a harmadik nagyjátékfilmes projektje.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?