Tarolt az Oppenheimer, a Barbie alulmaradt – itt vannak a 2024-es Oscar-díj nyertesei

Vasárnap este (helyi idő szerint hétfőre virradóra) rendezték meg a Los Angeles-i Dolby Színházban a 96. Oscar-díjátadó gálát. Idén ismét lett magyar díjazott: Mihalek Zsuzsa, aki a Szegény párák című film berendezőjeként kapta meg a szobrot.

A tavaly nyáron még hatalmas küzdelemnek tűnő Barbenheimer-rivalizálás az Oscar-gáláig nem tartott ki: a Greta Gerwig által rendezett Barbie a nyolc jelölésből csak egyet váltott díjra, míg az atombomba atyjának is nevezett Robert Oppenheimerről szóló alkotás a tizenhárom jelölésből hétben győzedelmeskedett.

Fotó: Agerpres

Idén 23 kategóriában osztották ki az Oscar-díjat. A legjobb film az Oppenheimer lett, amelynek rendezője, Christopher Nolan szintén kategóriája legjobbjának bizonyult. A főszerepet alakító Cillian Murphy megkapta a legjobb férfi főszereplőnek, Robert Downey Jr.  pedig a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat. Az Oppenheimer a legjobb eredeti filmzene, a legjobb vágás és a legjobb oeratőri munka kategóriájában is győzedelmeskedett.

Az est másik nagy sikerfilmje a Szegény párák volt, amely összesen négy díjjal térhetett haza. A legjobb díszlet, a legjobb smink és haj, valamint a legjobb jelmez díja mellett, Bella Baxter karakterének megformálásáért Emma Stone elnyerte legjobb női főszereplőnek járó szobrocskát. Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák díszletberendezője elnyerte az Oscar-díjat a legjobb produkciós tervezés kategóriában Shona Heath és James Price brit látványtervezővel együtt.

Fotó: Agerpres

A legjobb rövidfilm a The Wonderful Story of Henry Sugar lett. A legjobb eredeti forgatókönyvért járó díjat az Egy zuhanás anatómiája kapta, a legjobb adaptált forgatókönyv pedig az American Fiction lett. A legjobb dokumentumfilmnek a 20 Days in Mariupol, míg a legjobb rövid dokumentumfilmnek a The Last Repair Shop bizonyult. A legjobb vizuális effektusok díját a Godzilla Minus One kapta, a legjobb nemzetközi játékfilm pedig a The Zone of Interest lett.

A legjobb animációs filmnek járó Oscar-díjat A fiú és a szürke gém című alkotás nyerte el, a legjobb animációs rövidfilm a War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko lett. A legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Da’Vine Joy Randolph kapta a The Holdovers című filmben nyújtott alakításáért.

Fotó: Agerpres

A legjobb hangért járó Oscar-díjat az Érdekvédelmi terület című film kapta, a legjobb eredeti betétdalnak pedig a híres testvérpár, Billie Eilish és Finneas O’Connell alkotása, a Barbie című filmben elhangzott What Was I Made For bizonyult.

(Nyitókép: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?