Bögölydrónok és lázadó nyugdíjasok: erdélyi ifjúsági sci-fi jelent meg

Öt éves munkafolyamatra tett pontot Zágoni Balázs kolozsvári író: megjelent első ifjúsági regénye, A Gömb. A Barni könyvek, a Kolozsvári mesék és az Erdélyi gyermekenciklopédia szerzője most a 13 éven felüli kamasz korosztályhoz szól filmszerű, akciódús regényével.

A cselekmény a nem túl távoli jövőben játszódik, az Európai Unió felbomlása után. „Az országok városállamokra esnek szét, a nyugdíjasok első lázadását újabbak követik, megjelenik a röghöz kötés és a neojobbágyság. A gyerekek öröklik szüleik adósságait, ezért csak egyetlen módja van, hogy az ember ne legyen haláláig a Város szolgája: ha csatlakozik a falon kívüli kolóniák egyikéhez” – olvasható a könyv fülszövegében. A sötét tájban reménysugárként világít a rejtélyes eredetű Gömb.Minderről Vik, a 13 éves gombászfiú szemszögéből szerezhet tudomást az olvasó, az ő klasszikus ifjúsági regénybe illő története a jelenkori társadalom lehetséges sorsát firtató szociológiai és metafizikai szinttel fonódik össze, anélkül, hogy egy pillanatra is lankadna a cselekmény feszessége, hangzott el a kolozsvári Reményik Sándor Galériában csütörtök este szervezett könyvbemutatón.

Zágoni Balázzsal és a kötet szerkesztőjével, a Móra Könyvkiadó munkatársával, Dóka Péterrel Jakab-Benke Nándor filmkritikus beszélgetett, aki többször is elszólta magát: filmként hivatkozott a regényre. Nem véletlenül: Zágoni Balázs írásán érződik a filmes érdeklődés (ő nem csak gyermekkönyv-szerző és a Koinónia Kiadó volt igazgatója, hanem a Filmtett filmes folyóirat alapítója, forgatókönyvíró, dokumentumfilm-rendező, és éppen Jakab-Benke Nándorral közösen fordította magyarra Robert McKee Story című, forgatókönyvírásról szóló kézikönyvét). Dóka Péter szerkesztő szerint a Móra Könyvkiadó történetében voltak szépen megírt könyvek, de olyan, amelyiknek ennyire jól működött a dramaturgiája, mint A Gömbnek, még nem nagyon. A kiadó az ifjúsági regények, a disztópiák és a filmek iránt rajongókat egyaránt megcélozza ezzel a könyvvel, hangzott el.Zágoni Balázs a megfilmesítéstől sem zárkózik el, mint mondta, a rendezést másra bízná, de a forgatókönyvírást nehezen engedné ki a kezéből, egy jó forgatókönyvíróval társulva dolgozna a legszívesebben.

Bár konkrét városneveket nem tartalmaz a regénye, a szerző abban reménykedik, hogy sikerült közép-kelet európai, pontosabban erdélyi ifjúsági disztópiát írnia. A könyv egyik első változatát olvasva Vida Gábor író megjegyezte, hogy az erdélyi tájon játszódik, idézte fel Zágoni Balázs.

A könyv erdélyisége a nyelvezetben is megjelenik, ennek megőrzésére külön odafigyelt a szerkesztő. Csóré, ezeridegen, hétszépség, bakalódik, későkása – sorolta Dóka Péter kedvenc erdélyi szavait. Mint mondta, három formában jelenik meg a regényben az erdélyiség: a szavakban, a szórendben, illetve bizonyos nyelvtani szerkezetek használatában. Laza, jól olvasható, nem kilúgozott szöveg, éppen olyan, ahogy egy 13 éves fiú mesélné, jegyezte meg.

A Móra Könyvkiadó célja a tabutémákat feszegető ifjúsági regények megjelentetése, ezek között A Gömb a Fekete fény sorozat első darabja, mint a könyvbemutatón kiderült, a folytatása már íródik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?