Kenyérzseb, Don Juan és a magyar irodalom krémje a kolozsvári színpadon

Nemzetközi vendégszerepléseket, izgalmas premiereket és valóságos kulturális csemegéket ígér a következő hónapokra a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Visky András művészeti aligazgató Matei Vişniec darabjának, a Kenyérzsebnek küszöbön lévő bemutatója kapcsán tartott sajtótájékoztatót az előadás alkotóival közösen.

peckasajttaj1 resize

Szerdán, február 27-én mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház a Kenyérzseb című produkciót. Matei Vişniec darabját Albu István rendezte, szereplői Dimény Áron és Farkas Loránd.

„Matei Vişniec talán a legjelentősebb, vagy legalábbis a legtöbbször színre vitt kortárs román drámaíró. Ő az, aki Beckett és Ionesco után újraalkotta az abszurd drámát" – ismertette Visky András a szerzőt, aki egyébként csak novemberben tud Kolozsvárra utazni, hogy megtekintse az előadást. „Jó nézője vagyok a saját darabjaimnak" – állította Vişniec a Visky Andrásnak adott interjújában – „mert a nézőtéren ülve elfelejtem, hogy én írtam őket. Egyébként is lenyűgöznek a színészek és a rendezők, minden, ami a színpad működésének része, mivel soha nem voltam sem rendező, sem színész, az írott szavak embere voltam és maradok."

A Kenyérzsebet Matei Vişniec 1984-ben, még Romániában (1987-ben vándorolt ki Franciaországba) írta, de az akkori hatalom természetesen nem engedte egy, a diktatúra és totalitarizmus árnyalatait leleplező darab bemutatását. Franciaországban viszont ez lett a szerző bemutatkozó darabja – sikerrel.

pecka resize

„Matei Vişniec 28 éves volt, amikor 1984-ben megírta a Kenyérzsebet. Én most szintén 28 éves vagyok, és 1984-ben születtem. Remélem, ezek az egybeesések jó előjelként szolgálnak a produkció számára" – mondta a rendező, Albu István, aki elismerte: fiatal kora miatt nem lehetnek ugyan saját emlékei a kommunizmusról, de a darabban felmerülő problémák ma is érvényesek. „A magányosság, a remény iránti vágy, az isteni jelenlét szükségessége: a problémák nem tűnnek el, csak átalakulnak" – állítja a rendező.

peckasajttaj2 resizeFarkas Loránd arról beszélt: eddig is nagy örömmel játszott abszurd drámákban, de az Albu Istvánnal való munka más volt: a rendező mind többet és többet akart kihozni belőle. „Nehéz a szöveg, nehéz a darab, nehéz volt alkalmazkodnom a szerephez. Ezért szeretem" – vallotta a színész a sajtótájékoztatón.

peckasajttaj3 resize

Dimény Áron, aki a rangidős a Kenyérzseb alkotói között, úgy nyilatkozott, ritkán érezte ennyire jól magát egy próbafolyamat alatt. „Az évek során megtanultam, hogy a jó színház a jó szöveggel kezdődik. A jó szöveg pedig egyszerre végtelen és restriktív: végtelen számú asszociációk befogadására képes, de ki is zárja magából azt, ami nem oda való. Nos, Albu Istvánnak megvan az a képessége, hogy jól tud gazdálkodni a jó szöveggel, és a színészekkel is" – tette hozzá Dimény Áron.

Március 6-ára újabb bemutatóval készül el a kolozsvári társulat: Matthias Langhoff egyedi módszerrel rendezi a Don Juan ünnepélyes vacsorája című zenés előadást: a szöveg a próbák során születik, folyamatosan változik, átalakul. „Ez egy Langhoff-márkájú próbafolyamat" – mondta Visky.

A darab szerzőjének megnevezése sokat elmond a rendező módszeréről: „Tirso de Molina nyomán írta: majdhogynem Molière, meghintve egy kevés Mozarttal és da Ponte-val, valamint Georges Bataille-jal."

A társulat ismét elviszi Kolozsvár és a kolozsvári színjátszás hírét a nagyvilágba, márciusban a Leonce és Léna a Prágai Nemzeti Színház deszkáira kerül, és mivel Georg Büchner-év van (kétszáz éve született a német drámaíró), a Tompa Gábor által rendezett darabot Madridba és Párizsba is meghívták.
Májusban ismét Szöulba repül a kolozsvári színtársulat, ezúttal a Suttogások és sikolyok című, Andrei Şerban által színre vitt drámát mutatják be a dél-koreai közönségnek.

Az Übü királyt júliusban csaknem egy hónapon keresztül játsszák a kolozsváriak Avignonban, és a Leonida Gem Session meghívást kapott Németországba is. Mindezek mellett folytatódik a budapesti Vígszínházzal évek óta egyre szorosabbá fűződő kapcsolat: a csere-előadások idén sem maradnak el.

A Filmarcok következő „arca" Dimény Áron lesz, akinek filmszerepeivel március 21-én ismerkedhet meg a kolozsvári közönség.

Irodalmi csemegéket is „házhoz szállít" a színház: Visky András bejelentette, hogy meghívását elfogadta Dragomán György, akinek A fehér király című regényét hozzák közelebb a nézőkhöz egy, az író jelenlétében zajló felolvasóesten, valamint Esterházy Péter is, akinek nyelvi improvizációkból született drámáit Márton Dávid vitte színre Magyarországon. Ugyanaz a Márton Dávid, mondta Visky, akit maga is szeretne a jövőben meghívni, hogy vigyen színre egy előadást a kolozsvári deszkákon.

Kimaradt?