Díjátadó gálával zárták a 20. Bernády Napokat Marosvásárhelyen

Gyarmathy János szobrászművész, a marosvásárhelyi művészeti gimnázium tanára vette át szombaton a Bernády-emlékplakettet, amelyet olyan marosvásárhelyi személyiségeknek ítélnek oda, akik sokat tettek a városért, annak közösségéért és hírnevéért. Az egykori városépítő polgármesterről elnevezett emlékplakettet a díjazott maga készítette.

Idén 25 éves a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány, rendezvényeiről 22 éve vezetnek pontos nyilvántartást. A több mint két évtizedes tevékenység mérlegét Borbély László, az alapítvány elnöke ismertette szombat este a Kultúrpalotában: 2642 rendezény, 262 képzőművészeti kiállítás, 156 fotótárlat, 252 képzőművészeti- és 150 fotóművészeti alkotást tudhat magáénak az alapítvány, és 26 saját kötetet adott ki. Három éve azt is számolják, hogy hányan fordulnak meg a Bernády Házban, az adatok szerint évente 9 ezren. Borbély László megköszönte továbbá a marosvásárhelyieknek a támogatást, hiszen az ő érdeklődésük nélkül nem lehetett volna mindezt elérni, mondta.A szerző felvételei

Az emlékplakett átadása előtt Nagy Miklós Kund, az alapítvány kuratóriumának alelnöke arról beszélt, hogy minden évben odafigyelnek arra, hogy a díjazott személyére csak a gálaesten derüljön fény. Eddig sem csalódott a marosvásárhelyi közösség a döntésben, remélhetőleg ezután sem fog – hangsúlyozta.

A laudációból már sejteni lehetett, hogy egy képzőművész az idei kitüntetett. Gyarmathy János szobrász, a plakett készítője saját alkotásával a kezében arról beszélt, hogy milyen érzés azt a díjat hazavinni, amelynek készítésekor nem gondolt arra, hogy egyszer ezt éppen ő fogja hazavinni. Gyarmathy köszönetet mondott az alapítványnak és a marosvásárhelyieknek azért, hogy szeretik az alkotásait, és a Magyar Dráma Napján minden évben az általa készített Aranka György szobornál gyülekeznek.

Az ünnepi esten kisorsolták ugyanakkor Kovács Géza segesvári képzőművész festményét, amelyet Csáki Jolán vihetett haza.

A 20. Bernády Napok Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp zongorakoncertjével ért véget. A Ránki-család három tagja két zongorán játszott, mivel Marosvásárhelynek jelenleg nincs három olyan zongorája, amely megfelelne egy ilyen hangverseny mércéjének – fogalmazott Nagy Miklós Kund. A koncerttel az előadók Liszt Ferenc és Kodály Zoltán emléke előtt tisztelegtek.

Kapcsolódók

Kimaradt?