A sötét varázsló és a gonosz boszorka Mikházán

Különleges folyamatnak lehettek fül- és szemtanúi a mikházi gyerekek az utóbbi két-három hétben, ha benéztek a Szélyes-portára vagy a Csűrszínházba, ahol egy sötét varázslót, egy pénzboszorkát, egy pokoli bürokratát, egy mesebeli macskát és magát Szent Szilvesztert is megleshették. Ezek a mesebeli figurák a szereplői annak az előadásnak, amelynek bemutatóját a Széllyes Sándor Csűrszínházban tartják július 22-én, szombat délelőtt 11 órakor.

A Soproni Petőfi Színház, a Mikházi Csűrszínház Egyesület és a Forrás Színház közös produkcióját, Michael Ende A pokoli puncspancs című mesedarabját Ács Tamás dramatizálta és Kovács Frigyes rendezi. A főszerepben Szélyes Ferencet, marosvásárhelyi színművészt láthatjuk, aki elmondta, nemrég szerződött a soproni társulathoz.

Az új előadás illeszkedik a Csűrszínház idei, nyári évadjának programjába. A próbákat is Mikházán tartották, ahogy a bemutatóra is ott kerül sor, ám a helyi, vagy a marosvásárhelyi közönségnek ennyivel be kell érnie, a továbbiakban ugyanis a Soproni Petőfi Színház tűzi műsorára és játssza bérletes előadásban. Érdeklődésünkre, hogy Marosvásárhelyre elhozzák-e, Szélyes azt válaszolta, hogy nem, sajnos arra nem lesz lehetőség, hogy itt is bemutassák.

A darab a környezetvédelemről szól, a természetről, amelyet óvni kell, játékosan próbálja felhívni a legfiatalabbak figyelmét arra, hogy a pénz, a tudás és a hatalom mit sem ér, ha nincs hol élnünk, mert ezek hajszolása közben elpusztítjuk a bolygónkat. Van benne egy sötét varázsló, Lidérczy Belzebub, akit Szélyes Ferenc alakít és aki megjavul. Ahogy Szélyes fogalmazott, “a negatív figura gyakran szimpatikus a nézőnek, ezért hálás a mesékben gonoszt alakítani. Alapvetően úgy szeretném eljátszani ezt a szerepet, hogy a gyerekek szeressenek, miközben egy gonosz emberről beszélünk. A végére ő is megjavul, és ha egy eleve antipatikus figurát játszanék, akkor a nézők a végén nem oldoznák föl a gonoszkodásai miatt”.

Tyrannja Vámpíria is egy velejéig gonosz boszorka, akit Molnár Anikó alakít, aki úgy véli, “a feladat játék közben az, hogy ne engem, hanem a két pozitív főhőst, a Macskát és a Hollót szeressék meg a gyerekek. Ha ez sikerül, akkor jól csináltuk az előadást, amely nagyon aktuális üzenettel bír. Az állatok összefognak a környezetszennyezés ellen, amelyet egyébként a két negatív főhős, a boszorkány és a varázsló okoz”.

A próbafolyamatról Szélyes Ferenc elmondta, kevés idő, mindössze három hét állt a rendelkezésükre a darab színpadra állítására, ezért nehéz munka volt, ugyanakkor jó hangulatú is, valamennyien szívesen és nagy örömmel dolgoztak rajta. A mikházi környezet, a Szélyesék udvara, a Csűrszínház és annak környéke is hozzájárult ahhoz, hogy a színészek jól érezzék magukat.

Michael Ende: A pokoli puncspancs

zenés mesejáték


Lidérczy Belzebub, sötét varázsló: Szélyes Ferenc (Jászai-díjas)
Tyrannja Vampiria, pénzboszorka, a nénikéje: Molnár Anikó
Maurizio di Mauro, macska: Savanyu Gergely
Krakél Karesz, holló: Papp Attila
Átkos Ákos, pokoli bürokrata: Szlúka Brigitta
Szent Szilveszter: Szalai Ákos

Díszlettervező: Pataki András
Jelmeztervező: Szélyes Andrea
Dramaturg: Ács Tamás
Zene: Papp Attila
Koreográfus: Demcsák Ottó (Harangozó-díjas)
Rendezőasszisztens: Szlúka Brigitta
Rendező: Kovács Frigyes (Jászai-díjas)

Kapcsolódók

Kimaradt?