A nagyváradi nyomdászat történetéről szóló könyvet mutatnak be a magyar kultúra napján

450 nyílt meg az első nyomda Nagyváradon. Ennek emlékére nyomdatörténeti díszalbumot jelentet meg a budapesti Országos Széchényi Könyvtár kiadója.

Az Országos Széchényi Könyvtár, az Argumentum Kiadó és a Várad kulturális folyóirat a január 22-én, a magyar kultúra napján, délután fél hattól a Sonnenfeld-palotában (Szigligeti Stúdió, Nagyvárad, Moscovei u. 3.) mutatja be a „Tipográfia régtől fogva...” A nagyváradi nyomdászat 450 éves története című kötetet.A díszalbumot Boka László és Emődi András szerkesztette. Nagyváradon 1565 végére datálható az első nyomda, amiről hiteles forrás maradt fenn. Az azóta eltelt 450 esztendőnek helyi nyomdászatáról átfogó, illusztrált könyv mindmáig nem készült, a legutóbbi, Naményi Lajos által írt monografikus igényű összegzés is 115 éves.

E hiány pótlásának igénye hívta életre a díszalbumot, mely öt igényes tanulmányban közel öt évszázadot igyekszik átfogóan bemutatni, időben egészen a második világháborúig vizsgálni a nagyváradi nyomdászat történetét, helyzetét, jeleseinek életművét. Mindezt kiváló képanyag kíséretében, melyek közül több nyomtatvány és kortörténeti dokumentum most első ízben kerül nyilvánosságra.

A kötetben Bánfi Szilvia, Boka László és V. Ecsedy Judit, az Országos Széchényi Könyvtár munkatársai, illetve Emődi András nagyváradi levéltáros, könyvtörténész és Naményi Lajos 19. századi történész tanulmányai olvashatóak.

Kapcsolódók

Kimaradt?