Női vágy, multikulturalitás és fiatal rendezők a Hargita megyei színházak évadterveiben

Rajtol az új évad a három Hargita megyei önkormányzati kőszínháznál is. Csíkszeredába román és lengyel rendezőt is várnak, az új igazgatót kereső gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház egyelőre folytatja a pályakezdő rendezőkkel zajló munkát, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház pedig a dráMA fesztivállal, valamint a „női vágy” kulcstémával foglalkozik az évadban. Mutatjuk a részleteket. 

A Csíki Játékszín jegypénztárában még majdnem egy hónapig tart a bérletárusítás, a nagyszínpadon pedig néhány hete már folynak Szép Ernő Vőlegény című színművének próbái. A bemutatóra a tervek szerint október 14-én kerül sor, de az évadnyitó premier is kínál eseményeket a csíkszeredai önkormányzati színház.

A magyar dráma napja alkalmából, szeptember 21-én, 19 órai kezdettel ismét látható Müller Péter bűnügyi komédiája, a Szemenszedett igazság. Pénteken Csíkkarcfalván, vasárnap pedig Gyergyóremetén mutatják be a darabot.

A tavalyi évad végén, a Lurkó Fesztiválon bemutatott, 1-4 éves gyerekeknek szóló, 25 perces Pity-palatty előadást a Hunyadi László Kamarateremben szeptember 24-én és 25-én, 11 órakor játsszák. Szeptember 19-én, 19 órakor a Csíki Moziban a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház kétnyelvű (román-francia) előadása látható, mely a román származású francia rendező, drámaíró Anca Visdei A tavasz még messze van. Mindig együtt című szövegéből készült. A darab egy testvérpár történetét mutatja be, a két nővér egyike a Ceaușescu-rezsim idején Svájcba menekült, a másik pedig itthon maradt és színésznőként próbált túlélni. A közös emlékek annyira eltérnek, hogy két teljesen különböző történet elevenedik meg előttünk.

Szeptember 24-én, 19 órakor a nagyszínpadon Székely Csaba Bányavirág előadását játssza a nagyváradi Szigligeti Színház. Szeptember 29-én és 30-án a KaravanAct Utazó Színházi Fesztivál második kiadása alkalmával is érinti Csíkszeredát. A Hunyadi László Kamaraterem egy lengyel ikerelőadásnak a megállóhelye. A Duett a csendről című előadást két részben láthatják a csíkszeredaiak: 29-én a Duet on Silence: TAZM Silence of Light című részt, 30-án a Duet on Silence: HEART Silence of Polygon címűt. A lengyel előadásokat a mozgás dominálja, így a színpadon beszélt nyelvet nem ismerők számára is hozzáférhető a két estés produkció.

Október 1-én este a kamarateremben ismét látható Vass Csaba és Orbók Áron kétszemélyes stúdióelőadása, az Isteni színjáték avagy. Október 2-án délután pedig családi programra várják mindazokat a Csíki Játékszín nagyteremébe, akik még nem látták vagy ismét látni szeretnék a Hamupipőke című mesejátékot. Az előadás október 4-én részt vesz a Bukarestben sorra kerülő nemzetközi gyermek- és ifjúsági színházi fesztiválon, a Ion Creangă Színház által szervezett FITC-n.

Az évadról szóló részletes tájékoztatónk itt olvasható.

A 12-es kórteremmel startol az évad a Figuránál

Tulajdonképpen a következő három előadás, amit a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház bemutat a most induló évadban, Czegő Csongor előző igazgató tervező munkája nyomán születik meg – tájékoztatta a Maszolt Árus Katalin megbízott igazgató.

Mint mondta, „a múlt évad vonala” folytatódik. Nagyon fiatal rendezőkkel dolgozott a színház, lehetőséget is adva kezdő rendezőknek, rendező szakosoknak, hogy intézményes keretek között dolgozzanak - és most ugyanez megy végbe. „Úgy gondolom, hogy a megbízott igazgatóknak az a feladatuk, hogy ami már terv volt, az lehetőleg valósuljon meg, és működjön a színház szépen addig, amíg át lehet adni az új igazgatónak” – fogalmazott Árus Katalin. Mint megtudtuk: a Czegő Csongor felmondása által felszabadult állásra a Gyergyószentmiklós Önkormányzata által meghirdetett első pályázati kiírásra senki nem jelentkezett, az új kiírás időpontjáról hamarosan dönt a testület.

Szeptember 17-én és 18-án, szombaton és vasárnap este 7 órától A 12-es kórterem című előadás kerül műsorra a gyergyószentmiklósi színházban, melyet Tóth Krisztina műveinek felhasználásával írt a rendező, Barabás Olga. Az előadás egy igen személyes színész-közönség kapcsolat által szándékszik bemutatni ezt az eredeti történetet, amely izgalmas lehetőséget teremt arra, hogy autentikus, örök emberi létkérdésekre keressünk némi bizonyosságot.

A 12-es kórterem műsorfüzete szerint a darab arról szól, hogy néha olyan helyzetbe kerülünk, amely meghaladja erőnket: ítélőképességünk összezavarodik, nem vagyunk kellőképpen okosak és lelkileg, szellemileg is képtelenek vagyunk elfogadni és befogadni azt, aminek a részesei leszünk. De telik az idő és nekünk döntenünk kell. Választani az adott lehetőségek közül, mert szó szerint élet-halál kérdésről van szó. A produkciót szeptember 19-én, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház által szervezett dráMA kortárs színházi találkozón lehet majd megtekinteni.

A 12-es kórterem
- kórházi történet -
Tóth Krisztina műveinek felhasználásával írta Barabás Olga
Szereplők: Bartha Boróka, Dávid Péter, D. Gulácsi Zsuzsanna, Kolozsi Borsos Gábor, Máthé Annamária, Tamás Boglár Zene: Fehér Csaba
Díszlet-jelmez: Barabás Olga
Rendező: Barabás Olga

Mint Árus Katalintól megtudtuk: a Figura Stúdió Színház életében premiert jelent az a koprodukció, melyet a második bemutatóval – várhatóan decemberi, szilveszteri bemutatóval - a Tomcsa Sándor Színházzal, valamint az Udvarhely Táncműhely két párjának közreműködésével közösen hoznak létre. Parti Nagy Lajos Ibusárját a volt figurás Barabás Árpád rendezi meg, aki jelenleg a Tomcsa Sándor Színház munkatársa. Ezzel párhuzamosan Nagy Botond Puskin Anyeginjét rendezi meg, melynek január közepén lesz a bemutatója. Az ezt követő évadterv meghatározása már az új igazgató feladata lesz.

Nők a központban a székelyudvarhelyi színháznál

A szerelem és férfi-nő kapcsolat,illetve a női vágy a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház új évadjának központi témája – mondta megkeresésünkre Csurulya Csongor művészeti igazgató.

Igyekeznek egyik évadról a másikra előadásokat áthozni, hangsúlyozta az igazgató, de a társulat háza táján jelenleg tapasztalható változások miatt ez nem mindig sikerül. Egyeztetésre készülnek az új városvezetéssel is. Mint megtudtuk: az előző testület összesen 22 állást hagyott jóvá a színháznak, de voltaképpen 33 munkatárssal dolgoznak, nagyon sok bedolgozót viszont nehéz egy helyben tartani. Ennek ellenére, jó évadot kínálnak a közönségnek – előlegezte meg a művészeti igazgató.

Kezdetnek Zakariás Zalán rendezi meg Shakespeare Szentivánéji álom című drámáját, október 6-i bemutatóval. Ezt követően két gyerekelőadás kerül műsorra: a Csicser című színpadi meseelőadás legendák és mondák nyomán, valamint A néma cipő bábelőadás. Ezt követően az említett Ibusárt, majd a Csongor és Tünde előadást Csurulya Csongor rendezi meg várhatóan 2017. februárjára, a kizárólag női szereplőket felvonultató Káosz fekete komédiát pedig, Mika Myllyaho szövege alapján, Kató Zsolt sepsiszentgyörgyi rendező viszi színre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?