Szabadtéri kiállítás tekinthető meg műépítészek munkáiról

A Maros megyei műépítészek mellett Brassó, Kovászna, Hargita, Szeben és Vâlcea megyei szakemberek legsikerültebb munkáit ismerteti az a szabadtéri kiállítás, amely Marosvásárhely főterén, a Nemzeti Színház bejárata előtt kapott helyet.

A fotókon felújítások, tatarozások, belső- és külső restaurálási folyamatok, irodaházak, lakások, régi és új épületek, templomok, kilátótornyok, vízimalmok, parasztházak, városi paloták láthatók.

Az építészek 82 pályaművet hoztak, azok közül választotta ki egy szakmai zsűri az 56 legsikerültebbet. A tárlat célja megismertetni a kívülállókkal is a műépítészek tevékenységét, azokat a munkafolyamatokat, amelyek egy-egy épület restaurálásánál elmaradhatatlanok, az állapotfelméréstől a tervezésen át a kivitelezésig, a végső fázisig, amikor az adott épület “elkezd élni”, birtokába veszi az adott közösség.

A fotómontázsok egyikén látszik a Szovátán nemrég használatba adott kilátótorony is, amelyet a Paperdőn építettek a Só útja elnevezést viselő projekt részeként. A torony 28 méter magas, háromszintes, fémvázas faépítmény, ahonnan Szováta, valamint a közeli helyek láthatók, mint például a Bekecs, vagy a Mezőhavas.

A további pannókon vízimalom helyreállítását, parasztház restaurálása, irodaház korszerűsítése, közösségi terek kialakítása szerepel. A szabadtéri tárlatot Marosvásárhelyről Szebenbe, Sepsiszentgyörgyre, Csíkszeredába, Brassóba, Székelyudvarhelyre, Gyergyószentmiklósra, Szászrégenbe és Râmnicu Vâlceara is elszállítják és kiállítják.

Marosvásárhelyen a kiállítás a műépítészek 6-ik biennáléjának volt a része, ahol a szakmabeliek más-más tematikájú kerekasztal-beszélgetéseken vettek részt, workshopokat szerveztek és gyerektevékenységeket, ismerkedtek a város építészetével, szakmai előadásokon vettek részt, dokumentum-filmet vetítettek, fotóműhelyt szerveztek.

Kimaradt?