Az idő ciklusai: közeleg a 21. Minimum Party alkotótábor és szakmai fórum

Az idő ciklusai, avagy az entrópia esete a mágikus idővel: ez a teljes címe a Minimum Party alkotótábor huszonegyedik kiadásának, amelyet július 27 és augusztus 7 között szerveznek meg a Hargita megyei Kászonaltíz község közelében, a Tiszás patak torkolatánál.

Idén is több műhelyből választhatnak a résztvevők, amelyek többnyire egy téma köré szerveződnek, és az ehhez kapcsolódó kérdéseket szem előtt tartva alakul a tábori szakmai fórum is. A huszonegyedik alkotótábor kérdésfelvetése az idő ciklusaira irányul.

„Vajon mi késztetheti a mai embert arra, hogy a nyugodt szemlélődés helyett az előre rohanást, és a percek, évek számlálását válassza? – teszi fel a kérdést Lőrincz Ildikó, a Minimum Party főszervezője. – Valószínűleg a jelenségek másik tulajdonságának, a visszafordíthatatlanságnak a megtapasztalása. A természet legmegkerülhetetlenebb törvénye, hogy minden zárt rendszer entrópiája (rendezetlenségének mértéke) folyamatosan növekszik. Vagyis minden szétmegy. A totális káosz felé tart. A dolgokat nem lehet visszacsinálni, nincs visszatérés. Mi lesz a világmindenséggel, valamikor a távoli jövőben? Lesz-e a Nagy Bumm után Nagy Reccs? Vagyis táguló Univerzumunk összehuttyan-e valaha? Manapság már azt mondják, hogy nem, vagyis örökké tágulni fog. Ekkora méretben sem lesz visszatérés. És itt jön a képbe egy Penrose nevű matematikus, akitől az idei tábor címét kölcsönöztük, aki azt mondja, hogy a végtelen tágulás „végét” nem lehet megkülönböztetni az elejétől (!), és lesz majd megint egy újabb Nagy Bumm, egy következő világ születése. Tehát minden kezdődik elölről. Nos itt tér vissza a visszatérés (mítosza?) a gondolatmenetünkben. A fejlődés is ciklikusan ismétlődik – távolabbról nézve.”

Az idei művészi tevékenységre azt javasolják a szervezők, hogy olyan, természetben fellelhető jelenségeket fedezzenek fel a résztvevők, amelyek az újrakezdés szimbólumai lehetnek. De lehet ezzel szembe is menni, és az entrópiára esküdni: semmi sem a régi, minden változik, fejlődik.

„A kezdetekben, több évig ez volt a jelszavunk: „Mi még megérjük az ezredfordulót”, ami szintén az idő ciklusaira utal. Tehát akár a lineáris, akár a ciklikus (mágikus) időt vizsgáljuk meg az idei kászoni kalandunkon, mindenkit szeretettel várunk és visszavárunk!” – üzeni az érdeklődőknek Lőrincz Ildikó.

Részletek és bejelentkezés itt

 A 21. alkotótábor műhelyei és vezetői:

Vizuális műhely (Simon Gabriella – London), fotóműhely (Fekete Zsolt – Marosvásárhely), kísérleti filmesműhely (Fogarasi Gergely – Budapest), zeneműhely (Rimóczi István – Bélaműhely, Budapest), táncműhely (Nagy Csilla – Budapest), építészműhely (Sánta László – Csíkszereda), íróműhely (Adorján Beáta – Debrecen), filozófiaműhely (Pálfalusi Zsolt – Budapest), kézműves műhely (Tank Erzsébet – Székelyudvarhely, Élboy (Szabó Attila – Miskolc – egyszemélyes műhelye).  A dokumentációs csoport tagjai: videó: Schneider Tibor (Kolozsvár), fotó: Kónya István (Budapest).

Az alkotótábor nyitott úgy a szakmabeliek, mint a művészetkedvelők részére. A közös alkotás, a résztvevők spontán kapcsolatépítése és a kikapcsolódás hozza létre azt a valóban nem hétköznapi közösségi élményt, ami a Minimum Party alkotótábort egyedivé teszi a hozzá hasonló rendezvények palettáján. A műhelyleírások és a tábor részletes meghirdetése a fent említett honlapon található, ahol a bejelentkezésre is lehetőség van.

 Támogatók:  Román Kormány Etnikumközi Kapcsolatok Főosztálya (DRI),  Nemzeti Kulturális Alapprogram (Budapest),  Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány (Kolozsvár).

 Partnerek:  Kászonaltíz Polgármesteri Hivatala,  Kazun Kulturális Egyesület,  Dr. Lukács Mihály Általános Iskola (Kászonaltíz) , Tuzson János Általános Iskola (Kászonújfalu) .

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?