banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

Csak az erdélyi magyaroknak jön az angyal

Aggodalomra semmi ok, valószínűleg a máshol élő, más nemzetiségű gyermekek és felnőttek is kapnak ajándékot karácsony alkalmából, viszont angyaljárás csak Erdélyben lesz, máshol a Jézuskától, a Mikulástól, Télapótól, öreganyótól, manótól vagy a bölcsektől várják a karácsonyi meglepetést.

Mennyből az angyal

kihozza angyalOlyannyira erdélyi specifikum az angyaljárás, hogy bár több kultúra szerint az angyal hozza és díszíti fel a karácsonyfát, már Partiumban is a Jézuskától várják az alá rejtett dobozokat. Erdélyben az angyal – nincs meghatározva név szerint, hogy melyik – szenteste suhan be az ablakon, ő hozza a szépen felöltöztetett karácsonyfát, és ő rakja körül ajándékokkal. Aztán megrázza csengőjét, de mire a család apraja-nagyja odasiet, ő már nincs sehol. A család ekkor hagyományosan körülállja a fát, karácsonyi dalokat énekelnek, majd kiosztják egymás között a csomagokat.

Mit hozott a Jézuska?

Más magyar nyelvterületeken a Jézuskának, a Kis Jézusnak írják ajándékkérő leveleiket a gyerekek. Hol fehér ruhában képzelik el, felnőttként, hol gyermekként a jászolban, alakja a gyermeki fantáziában egy teljesen megfoghatatlan, légies személy, hol kisded, hol a kereszthalálból feltámadó jóságos férfi.

Ausztriában, Svájcban és Németországban a Christkindl vagy a gyermek Jézus érkezik az ajándékokkal. Néhány városban a Szent Gyermeket várják, máshol pedig Christkindl (egy szép angyalszerű lény, egyesek Jézussal azonosítják) száll alá a mennyből és lepi meg a gyerekeket.

Karácsonyi Mikulás

kihozza telapolo masolatA legtöbb esetben Nálunk december 6-ára virradóan pakolja meg a cipőket minden jóval a Mikulás, számos más országban viszont a karácsonyhoz kötődik a piros ruhás fehérszakállú alakja: szenteste egyenesen az Északi-sarkról érkezik ajándékokkal teli zsákokkal, rénszarvasok húzta szánkóján. Az öregapó alternatívát jelent azoknak, akik nem keresztény ünnepként akarják megülni a karácsonyt, nem a Megváltó Jézus Krisztus születésére akarnak emlékezni, de a titokzatos ajándékvarázslást nem szeretnék kihagyni.

Érdekes, hogy az angliai Santa Claus a hagyomány szerint hajában ágakból készült töviskoszorút hord, ami a bűnös világért megfeszített Krisztusra emlékeztet. Szinte minden országban megfigyelhető a Télapó képének erősödése.

A Mikulás, a Télapó és a Karácsonyapó eléggé hasonlítanak egymásra, öltözetük csak kevéssé tér el egymástól aszerint, hogy mely nemzethez tartoznak, eszerint változnak kísérőik is. Svédországban a jó gyerekeknek a Mikulás, a Jultomten, egy manó segítségével osztja szét az ajándékokat.  Szánján repülve érkezik, melyet Thor, a mennydörgés istenének kecskéi húznak. A Juul Nisse nevű manók, egész évben a családok padlásain rejtőzködnek és alig várják, hogy segíthessenek a Mikulásnak. A gyerekek tejet vagy rizsfelfújtat tesznek a padlásra a tündéknek, azt remélve, hogy reggelre megeszik.

Németországban és Hollandiában sok helyen a Weihnachtsmann/Kerstman, a Karácsonyapó hozza a csomagokat, de időnként Ruprecht lovag veszi át ezt a szerepet, aki arról volt híres hogy ajándékokat osztogatott. Kettőjük alakja néha keveredik, ezért fehér lovat képzelnek gyakorta a Télapó alá.

kihozza telapolvas

„Hivatalosan” Finnországban, pontosabban Lappföldön lakik a Télapó. A finnek így hívják őt: Joulupukki. Az Északi-sarkkör közelében, a Fülhegyen (Napapiiriben) még postahivatalt is rendeztek be, ahova egész évben érkezhetnek a levelek a gyerkőcöktől, de e-mailt is lehet küldeni: santa.claus@santaclausoffice.fi címre. A finn Télapó megkérdezi a gyerekeket, mielőtt odaadná az ajándékokat, hogy jól viselkedtek-e az utolsó látogatása óta eltelt egy évben. A Mikulás itt természetesen rénszarvasok vontatta szánon érkezik, krampusz manócska segítőivel.

Télanyó megrázza köpenyét

Olaszországban a hagyomány szerint egy jóságos boszorkány, Strega Befána, aki ugyanakkor egy öreg, fekete ruhás asszonyság, osztogatja a gyerekeknek az ajándékokat. Befána  gyermektelen özvegy volt, amikor a három bölcs útjába került a Krisztus-gyermekhez vezető úton. Amikor megkérdezték tőle, merre van Betlehem, túlságosan lefoglalta a takarítás és elküldte őket, viszont hamarosan rájött, mekkora hibát követett el és elindult megkeresni a kis Jézust. A mai napig keresi, és Vízkereszt napján, azaz január 6-án, házról-házra jár, ajándékokat osztogatva a jó gyerekeknek.kihozza boszi

Az orosz gyermekekhez Bábuska érkezik, az ajándékokat osztogató Anyó. A legenda szerint az öregasszony a Jézust meglátogató bölcsekkel (a három királyok) akart tartani, hogy szemügyre vehesse az újszülöttet, de túl hideg volt, ezért nem indult el velük. Amikor mégis összeszedte magát, már nem találta sehol Jézust. Ezért járja azóta is a házakat, hátha rábukkan valahol.

Ajándékhozó három király

kihozza bolcsekSpanyolországban, Mexikóban, Puerto Ricóban és Dél-Amerikában a háromkirályoktól, más néven a napkeleti bölcsektől várják a gyermekek a karácsonyi ajándékokat. A bibliai szereplők közül, akik aranyat, tömjént, mirhát vittek a megszületett Jézusnak, különösen Boldizsár népszerű. Spanyolországban az ajándékok Vízkeresztkor, január 5-én kerülnek a gyerkőcök birtokába, de cserébe szépen csillogó lábbelit kell felmutatni.

 

Kimaradt?