STEPS Kortárs Táncfesztivál és Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kolozsváron

Május 16. és 23. között szervezik meg Kolozsváron a STEPS Nemzetközi Kortárs Táncfesztivál európai kiadásának záró rendezvénysorozatát.

A zene- és tánckedvelő közönségnek olyan nemzetközi  színvonalú, formabontó, vagy éppen hagyományőrző előadásokban lehet része, melyek  a szenvedély, a technika, a zene, a színpadi kép és természetesen a tánc szoros összefonódása által reflektálnak mindennapi valóságunkra.

A fesztivál május 16-án helyet ad a Zic Zac című, Andreea Gavriliu által rendezett, a román táncszínházban egyedülállónak nevezhető és számos díjat elnyert előadásnak.

Május 17-én a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadására kerül sor, erről lennebb írunk részletesen.

Május 18-án Baczó Tünde egyéni előadását, a 7/7-et láthatja a nagyérdemű, amely egy jól ismert Shakespeare-idézetből inspirálódott egyetemes nő-történetéről szól.  Zenéjét Cári Tibor írta, akit már a Kétbalkezes varázsló előadás kapcsán megismerhettek a kolozsváriak:

Május 19-én az Arcadie Rusu neve által jegyzett, Álmatlanság című kortárs táncelőadás tekinthető meg, amely nagyszabású bel- és külföldi útvonalat járt be 2012-es bemutatója óta.

Május 22-én „kiköltözik” a STEPS Fesztivál a Monostor negyedbe, ahol a frissen felújított Dacia Moziban lép fel a  Maros Művészegyüttes magyar és román tagozata a Szép piros hajnal és Dor, dor în țară călător című előadásokkal. A belépő erre az eseményre ingyenes.

A fesztivál május 23-án zárul a nemzetközileg is elismert Gigi Căciuleanu neves román rendező-koreográfus Plain Lune előadásával, amelyet a franciaországi Karma Dance Project társulat mutat be.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Kolozsvári Magyar Opera színpadán

Kedden, május 17-én Kolozsváron lép fel a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház). Az Élő Martin Archívum sorozat két részét 20 órától láthatja a közönség a Kolozsvári Magyar Opera színpadán a STEPS Nemzetközi Kortárs Táncfesztivál keretén belül.

A népek egymás mellett éléséről szóló előadás a kultúrák közötti átjárhatóságot bizonyítja a tánc nyelvén, követve a fáradhatatlan néprajzkutató, Martin György (1932-1983) táncfilmezéseinek útvonalát.

A sorozat első részét, a Bonchida háromszor-t 1999-ben mutatták be.

Ez az alkotás kiemelkedő jelentőségű volt a magyar néptáncművészetben, mivel először jelent meg egy falu minden nemzetiségének zenéje és tánca szinte mikroszkopikus pontossággal egymás mellett, egy produkción belül. Miért pont Bonchida, miért „háromszor”? Azért, mert e faluban három nemzetiség, a magyar, a román és a cigány él egymás mellett; ezek az emberek szívesen eljártak (és eljárnak ma is) egymás mulatságaira, ismerik és tiszteletben tartják egymás kultúráját. A darab felhívja a figyelmet arra is, hogy ideje van a rácsodálkozásnak, a rádöbbenésnek; milyen teljes és gyönyörű lehet az a tánc- és zenei kultúra, amely a népek egymás mellett éléséből, a kultúrák egymásra hatásából alakul ki.

A sorozat második része Martin György további gyűjtéseinek színpadra vitele, a Kalotaszeg, ezzel is tisztelegve a nagyszerű tudós megismételhetetlen munkássága előtt. Ő és munkatársai 1969-ben több nagy horderejű táncgyűjtést szerveztek Erdélyben. Az erről készült táncfilmek meghatározó jelentőségűek a magyar és az egész európai néptánc-kutatás történetében is. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosai és zenészei ezen műsorunkkal szeretnének köszönetet mondani a türei hangosfilm készítőinek és minden szereplőjének, azoknak a magyar, román és cigány adatközlőknek: táncosoknak és zenészeknek, akik megőrizték és továbbadták nekünk e csodálatos tánc- és zenekultúrát.

Az előadások rendező-koreográfusa és művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas kiváló művész. Néprajzi szaktanácsadó Éri Péter, művészeti munkatárs Vincze Zsuzsa és Fitos Dezső, zenei szerkesztő Árendás Péter. Díszlettervező Ambrus Sándor, jelmeztervező pedig Vincze Zsuzsa.

Jegyek a biletmaster.ro oldalon, vagy a Magyar Opera jegypénztárában kaphatók hétfőtől péntekig 13.00 – 19.00 óra között. 

További részletek itt olvashatók.

Kimaradt?