Opera-impressziók az Operában: megnyílt Lőrincz Gyula festészeti tárlata

Lőrincz Gyula Opera-impressziók című festészeti kiállítása nyílt meg csütörtök este, a Sámson és Delila bemutatója előtt a Kolozsvári Magyar Operában. A művész immár húsz éve dolgozik együtt különböző társulatokkal, a kolozsvári operának is számos díszletet tervezett. A tervei nyomán megvalósult, „életre” kelt színek, jelenetek utólag is megihlették: így született meg az Opera-impressziók gyűjtemény.

„Ha Lőrincz Gyula szcenikán kívüli munkáit nézem, akkor egy posztmodern, polgárpukkasztó, improvizatív világot látok: erős társadalomkritikával, vaskos humorral, ugyanakkor rafinált kifinomultsággal. Rendkívül izgalmas, amikor ezeket a jegyeket finoman, rejtetten, néha meg nagyon is látványosan a színpad világába csempészi” – mondta a kiállítás kurátora, Szebeni Zsuzsa.

A színház- és operaábrázolás mint műfaj nagy elődöket tudhat magáénak: William Hogarth például a Koldusopera egyik jelenetének megfestése után vált híressé, a képet megrendelésre utána többször is reprodukálnia kellett. Edgar Degas, Tolouse-Lautrec, Picasso csak néhányan azok közül a festők közül, akiknek révén közeli képünk van a színpad és a kulisszák világáról.  

Lőrincz Gyula az orosz balett színpadának – magyar közönség számára nem túl ismert – alkotójával, Nicholas Roerich-hel mutat rokonságot, vélekedett a kurátor. „Ahogy Roerich, úgy Lőrincz Gyula maga is egy személyben festő és díszlettervező: egyben megteremtője, megálmodója annak a világnak, amelyet aztán a képen újrateremt.”

A kiállítás a kolozsvári magyar színház és opera emeleti előcsarnokában tekinthető meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?