„Bánffy Miklós végleg hazatért”

Megkezdődtek kedd este a Bánffy Miklós Napok Kolozsváron. A Kolozsvári Magyar Opera színpadán Prőhle Gergely, a magyar Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzetközi és Európai Uniós Ügyekért felelős helyettes államtitkára, Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere és házigazdaként Szép Gyula operaigazgató köszöntötte a Bánffy-emlékévet bezáró háromnapos ünnepségsorozat közönségét.

Bánffy Miklós – kiterjedt politikai, közéleti, irodalmi és képzőművészeti tevékenysége mellett – a budapesti Operaház intendánsa volt 1912 és 1918 között. Az ő újító szellemének, bátorságának és művészi kifinomultságának köszönhető, hogy igazgatósága ideje alatt bemutatták a Bartók-operákat. Addig ugyanis „hallgathatatlannak” minősítették Bartók Béla színpadi műveit – idézte fel a múltat Szép Gyula. A Kolozsvári Állami Magyar Opera igazgatója hozzátette, Bánffy Miklós a díszleteket és jelmezeket is megtervezte A kékszakállú herceg vára 1918-as bemutatójához – az ő tervei alapján rekonstruálta azokat a mostani előadáshoz Szebeni Zsuzsa és Lőrincz Gyula.

Bánffy Miklós különleges személyisége 100 éven át méltatlanul merült feledésbe, mondta Horváth Anna alpolgármester asszony. Életpályája példaértékű, az élni akaró és minden körülmények között élni tudó erdélyiség megmaradásának bizonyítéka. A város régi adósságát törleszti ezzel az ünnepségsorozattal egyik legnagyobb szülöttje előtt.

Bánffy Miklós végleg hazatért! – jelentette ki Prőhle Gergely. A magyar Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzetközi és Európai Uniós Ügyekért felelős helyettes államtitkára ezzel arra a sokáig késlekedő ismertségre és elismertségre utalt, amely megilleti az Erdélyi történet íróját: nemcsak a magyarok, hanem immár a románok és a szászok körében is egyre inkább bekerül a köztudatba. Bánffy hamvai már 1976 óta Kolozsváron nyugszanak, de most, a családi kripta restaurálásával méltó helyet biztosított a város nagy szülöttjének. Prőhle külön köszönetet mondott a Bánffy-kripta felújítását kiharcoló Gergelyné Tőkés Erzsébetnek, valamint Szebeni Zsuzsának, aki évek óta tartó munkájával oroszlánrészt vállalt abban, hogy Bánffy Miklós neve, jelentősége visszakerüljön a köztudatba.  „Reméljük, hogy a Bánffy Miklós Napok valójában nem a Bánffy-emlékév lezárását jelzik, hanem még sok-sok Bánffy-év kezdetét” – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Az ünnepi megnyitó után felcsendült Bartók operája, a száz évvel ezelőtt megrajzolt, monumentális díszletek és mesterien kidolgozott, szemet gyönyörködtető jelmezek között. A Szinetár Miklós rendezte produkcióban a Kékszakállút Szilágyi János, Juditot Molnár Mária alakította, vezényelt Selmeczi György.  Előadás után Szinetár Miklós A kékszakállú herceg vára című filmjét is levetítették.

Szerdán, november 19-én 18 órától a színház Stúdiótermében Szinetár Miklós: A nagyúr – Gróf Bánffy Miklós című filmjét vetítik le, amit beszélgetés követ az alkotóval.

Csütörtökön, november 20-án 19 órától Bánffy Miklós emlékére összeállított Ünnepi Operagála zárja a Bánffy-Emlékévet. A produkcióban a budapesti Magyar Állami Operaház művészei is részt vesznek.  

 

Kapcsolódók

Kimaradt?