A „bonchidai Prospero” előtt tiszteleg a Kolozsvári Magyar Opera

Méltatlanul feledésbe merült életmű előtt tiszteleg a Bánffy Emlékév: Kolozsvár nagy szülöttét, gróf Bánffy Miklóst hozza közelebb a közönséghez. Az emlékév záróakkordjaként a Kolozsvári Magyar Opera november 18. és 20. között színháztörténeti jelentőségű eseménysorozatnak, a Bánffy Miklós Napoknak ad otthont.

Sokoldalú tevékenységén belül számunkra, erdélyiek számára nagyon fontos, hogy száz évvel ezelőtt Bánffy Miklós volt a budapesti Operaház főigazgatója, haladó szellemiségű vezetőként megreformálta a magyar operajátszást. Merész repertoárpolitikája mellett díszlet- és jelmeztervezőként is részt vett az előadások színpadra állításában.

A Kolozsvári Magyar Opera rendezvénysorozatának kiemelt eseménye Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájának bemutatója, az 1918-as ősbemutató Bánffy Miklós által megalkotott látványterveinek rekonstrukciójával. Az előadás rendezője a világhírű film-, színház- és operarendező, a Kossuth-díjas Szinetár Miklós. A gróf életéről forgatott, A Nagyúr – Gróf Bánffy Miklós című filmjét a Bánffy Miklós Napok keretében is levetítik.

Bánffy életműve kapcsolatot teremt szülőföldje és anyaországa között. Ennek szellemében jött létre a rendezvénysorozatot záró Ünnepi Operagála a budapesti Magyar Állami Operaház és a Kolozsvári Magyar Opera közreműködésében. A gála műsorán olyan művek részletei szerepelnek, amelyek Bánffy Miklós igazgatása idején kerültek be a magyar operák repertoárjába.

„Nem tudok nagyobb előkészületekről, hogy törlesztenénk valamennyit is abból az erkölcsi adósságból, amivel Bánffy Miklósnak, a regényírónak, novellistának, színpadi szerzőnek, emlékírónak, tanulmányírónak, festőművésznek, grafikusnak, könyvillusztrátornak, karikaturistának, díszlettervezőnek, színházszervezőnek, rendezőnek, politikusnak, diplomatának, a mintagazdának és lótenyésztőnek, egyházi elöljárónak; ennek a varázslatos, ahogy magamban nevezem, bonchidai Prosperónak tartozunk” – vélekedik Marosi Ildikó irodalomtörténész, aki különös gonddal őrzi, kutatja Bánffy Miklós munkásságát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?