Megnyitotta téli szalonját a marosvásárhelyi fotóklub

A marosvásárhelyi Bernády Ház emeleti kiállítótermében megnyitotta idei Téli szalon című tárlatát a Marosvásárhelyi Marx József Fotóklub. A kiállítást Nagy Miklós Kund, a Bernády Ház házigazdája és Both Gyula, a fotóklub elnöke nyitotta meg.

Megnyitóbeszédében Nagy Miklós Kund a fotóművészeket és alkotásaikat méltatva rámutatott a klub arculatának változásaira, világlátásának megújulására, a fiatal tagok jelelétének hatására is. Míg a korábbi években inkább a komorabb felvételek jellemeztek egy ilyen kiállítást, most szembetűnőbb a vidámság, a mosoly az életszeretet, a humor – emelte ki az idei első kiállítás legszembetűnőbb sajátosságát a méltató. Ahogyan az is azonnal feltűnik a látogatónak, hogy nagy méretű képeket tettek ki a falakra, ami jobban láthatóvá, megfigyelhetővé teszi a fotón megörökített eseményt, vagy tájat, települést.

A jókedv dominál, a fiatalok dinamizmust hoztak a klubba, a táj megmutatásában is elmozdulás történt, újabb törekvések láthatók, ami részben azzal is magyarázható, hogy a digitális technológia adta lehetőségeket egyre jobban megismerik a fotósok, valamint a kameraállást is többféleképpen variálják, érdekes látószögből fotózva pedig különlegesen mutatnak be egy-egy épületet, hegyet, vagy utcát. A technikán túl a lehetőségek is változtak, hiszen évtizedekkel korábban nem utazhatott a romániai magyar fotós annyit, amennyit szeretett volna.

Most már könnyebben elérhető, akár a Mont Blanc is – tette hozzá Nagy Miklós Kund, ugyanakkor a hazai tájakat, a szűkebb környezetüket sem hanyagolják el, még létező néphagyományokat örökítenek meg, mint például a moldvai csángóknál a medvetáncoltatást. A medvebőrbe öltözött emberek látványa, portréfotók, tájak, épületek, események, szokások és még számos érdekes téma foglalkoztatta a marosvásárhelyi fotósokat, akik ma már nem csak önmagukkal konkurálnak, de a Facebook elterjedésével, az ott feltöltött fotókkal is – mondta a házigazda.

A csütörtök este megnyílt fotókiállítás két hétig látható a Bernády Ház emeleti galériájában, azt követi majd egy nemzetközi tárlat, amelynek egy részét már tavaly a Kultúrpalotában láthatta a marosvásárhelyi közönség – ismertette az év eleji terveket Both Gyula, a Marosvásárhelyi Marx József Fotóklub elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?