Fotóművészeti szalon nyílt a marosvásárhelyi Kultúrpalotában

Magyarország és Románia mellett Törökország, Svédország, Omán, India, Belgium, Dánia, Portugália, Horvátország, Ciprus, Izrael, Vietnám és még sok más – összesen 33 – ország képviseltette magát a péntek este Marosvásárhelyen megnyílt 7. Nemzetközi Fotóművészeti Szalonon és a 25. Országos Fotóművészeti Biennálén.

A Marosvásárhelyi Marx József Fotóklub szervezésében, a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) és a Romániai Fotóművészek Egyesülete (AAFR) támogatásával létrejött kiállításon Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnöke és Nagy Miklós Kund művészeti író méltatta a fotóművészeket és alkotásaikat. Arról beszéltek, hogy ma fotók milliói készülnek, mindenki fényképez, fényképezőgéppel, okostelefonnal, természetet, tájat, városokat, embereket fotóznak, nagy divat a selfie, mégsem készít mindenki művészi fotót. Mi az, amitől művészetté válik a fotográfia, mitől lesz művészi értéke egy felvételnek? – ezekre a kérdésekre keresték a választ. A megnyitón jelen volt Csige Sándor, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja is, Peti András alpolgármester, Csegzi Sándor volt alpolgármester, képzőművészek, fotóművészek, és számos érdeklődő.

A kiállításra 156 fotóművész jelentkezett 780 alkotással, ezekből válogatta ki a legjobbakat a zsűri. Körülbelül száz fotó látható, köztük portrék, tájak, fekete-fehér és színes alkotások.

A zsűri – Baranyi Ildikó EFIAP (Románia), Szatmári Király Ádám EFIAP/g (Magyarország) és Tordai Ede EFIAP (Románia) – szerint emberközpontú alkotásokat küldtek a kiállításra benevező fotográfusok Marosvásárhelyre, az értékek bemutatására koncentráltak, a világ békés arculatát igyekeztek bemutatni.

 

Kimaradt?