Bezárta kapuit a bukaresti Nottara Színház

Bezárta kapuit meghatározatlan időre Bukarest egyik legrégebbi színháza, a Nottara, amely földrengésveszélyes épületben működött.

A döntés azt követően született, hogy az október végi bukaresti tűzvész miatt - amely a Colectiv klubban tört ki, és eddig 60 halálos áldozatot szedett – megszigorították a nyilvános rendezvények, előadások szervezését szabályozó törvényes előírásokat.

A Bukarest központjában lévő, 1946-ban épült ingatlan fokozottan veszélyesnek számít amiatt, hogy az évtizedek folyamán elmulasztották megerősíteni statikailag, így már egy kisebb földrengés esetén is összeomolhat.

Az épületben működik 55 éve a nagy népszerűségnek örvendő Nottara színház, amelynek csaknem 70 éves múltja van. Marinela Tepus, a színház igazgatója kedden közölte, hogy az intézmény felfüggeszti meghatározatlan időre előadásait, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a színház adminisztrációja folytatja működését. A bukaresti közgyűlés alárendeltségébe tartozó intézmény vezetősége új székhelyet kért az önkormányzattól, ahol ideiglenesen megtarthatják az előadásokat.

A múlt héten jelent meg a Hivatalos Közlönyben az a törvénymódosítás, amely szigorúbb szankciókat helyez kilátásba rendezvényszervezőkkel szemben, akik földrengésveszélyes vagy tűzvédelmi engedéllyel nem rendelkező ingatlanban tartanak nyilvános eseményeket. Az igazgató szerint a színház elveszíthette volna működési engedélyét egy ellenőrzés esetén, és ezt nem akarták kockáztatni. A törvénymódosítást a Colectiv-tragédia után szavazták meg.

Tepus rámutatott, ugyanakkor kétségeik vannak, hogy valóban a földrengés által fokozottan veszélyeztetett épületek közé tartozna a Nottara székhelye, ezért megtesznek minden szükséges eljárást, hogy újabb szakértői felmérést végeztessenek. Bukarestben a Nottara helyzete nem számít elszigetelt esetnek, ugyanis több száz ingatlan számít fokozottan földrengésveszélyesnek.

Tavaly januárban a bukaresti Zsidó Állami Színháznak kellett elhagynia székhelyét, miután egy hóvihar súlyosan megrongálta az ingatlan tetejét. Az Európa egyik legrégebbi jiddis nyelvű teátruma jelenleg is más bukaresti színházakban tartja előadásait.

Kapcsolódók

Kimaradt?