Z. Erdei Anna és Zagyva László kiállítása a Kultúrpalotában

November 29-ig még látogatható Marosvásárhelyen a Kultúrpalota földszinti kiállítótermeiben a Zagyva-művészházaspár közös tárlata, grafikák és kisplasztikák.

Nyíregyházáról érkezett Marosvásárhelyre a két képzőművész, akik 25 évvel ezelőtt, 1990-ben Marosvásárhelyről telepedtek át Magyarországra. A mostani kiállítás a 70. születésnapjuk tiszteletére jött létre, ahol korábbi és frissebb alkotásaikkal mutatkoznak be, Z. Erdei Anna grafikákkal, Zagyva László kisplasztikákkal.

Z. Erdei Anna grafikusművész 1945. március 13-án született Szatmárnémetiben. Tanulmányait a marosvásárhelyi Művészeti Középiskolában kezdte, majd a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Akadémián folytatta. 1969-ben diplomázott grafika szakon.

Egyetemi tanulmányai után Marosvásárhelyen élt, ahol a Tanítóképzőben, majd a Bolyai Farkas Líceumban rajzot és művészettörténetet tanított. Metszeteivel rendszeresen szerepelt a megyei tárlatokon és az országos grafikai kiállításokon. 1990 óta él Nyíregyházán, ahol 2009-ig a Művészeti Szakközépiskola tanára volt. Tagja a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége Képgrafika Szakosztályának, a Magyar Grafikusművészek Szövetségének, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének.

Zagyva László 1945. július 14-én született a németországi Bayerisch Eisenstein-ban. Szatmárnémetiben érettségizett 1963-ban, majd a kolozsvári Képzőművészeti Egyetemen diplomázott szobrászat szakon 1969-ben. 1990-ig Marosvásárhelyen élt és dolgozott, 1990 óta Nyíregyházán él, ahol a Művészeti Középiskolában 2011-ig szobrászatot tanított. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének.

A Képzőművészek Országos Szövetségének Maros megyei kiállítótermeiben grafikák, kisplasztikák, szobrok, plakettek láthatók, ahogy Nagy Miklós Kund művészeti író fogalmazott a megnyitón, „két, a mesterségben mindent tudó, energiában, ötletekben gazdag alkotó” művei, amelyek tökéletes harmóniát alkotnak.

Néhány (beszédes) cím a kisplasztikákon: Paráznabillegető, A Szfinx első kérdése, A király új ruhája, Sünduda, Pannon Pán. A grafikák címei is sokatmondóak: Vannak vidékek – Kányádi Sándor versére, Rétegek – Páskándi Géza versére, Két karodban – Radnóti Miklós versére, Későre jár – Pilinszky János versére, Hajnali ég – József Attila versére.

Kimaradt?