Czegő Teréz 30 év után visszatér Temesvárra

Czegő Teréz, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház örökös tagja harminc év eltelte után november 22-én egy rendkívüli egyéni előadással tér vissza Temesvárra.

A jelenleg Zalaegerszegen tevékenykedő színművésznő a marosvásárhelyi főiskola elvégzése után 1970-ben szerződött a temesvári társulathoz, amelynek tizenöt évig kiemelkedő és megbecsült tagja volt. Idén lesz harminc éve, hogy a temesvári nézők által is közkedvelt színésznő átszerződött előbb a békéscsabai, majd a zalaegerszegi színházhoz.

Ennek ellenére saját elmondása szerint Temesvár mindig is kiemelkedő helyet foglalt el életében, hiszen itt kezdte meg igazán színészi pályafutását.

Az 1977 óta Forgács gyűrű díjas művésznő Sztarenki Pál rendezői segítségével állította színpadra az erdélyi származású írónő, Polcz Alaine regénye alapján készült egyéni előadását. Czegő Teréz megkapó és vibráló színészi játékán keresztül elevenedik meg a szerző életének egyik legmegrázóbb és legmeghatározóbb időszaka.  A monológ a szerzőnő visszaemlékezése a második világháború alatt átélt hétköznapokra. Polcz Alaine döbbenetesen egyszerűen idézi fel életének talán legnehezebb, leghátborzongatóbb időszakát, amikor fiatal asszonyként – friss feleségként – végigjárta a poklot.

A kortárs dráma és színház egyik meghatározó irányvonala a közösségi és magán traumák kibeszélésének és megoldhatóságának lehetőségeit kutatja. Ebbe az irányvonalba illeszkedik a zalaegerszegi színház előadása is, amely a kritika szerint a lakásszínházi forma egyik kiemelkedő alkotása, úgy témájában, mind a színészi alakítás tekintetében.

„A háború nem könnyű. Ahogy a házasság sem. Megpróbálom elmondani Neked, hogyan volt, mert egyszer már el kell mondanom.”

Az előadásra november 22-én, vasárnap este 7 órától kerül sor a Stúdióban.

Kimaradt?