Felolvasószínház Facebook-bejegyzésekből

Akár a megmondom.hu is lehetne a november 21-i, szombati Teátroom produkció címe. A hivatalos cím mégis ez: arc.talan. A Pálffy Tibor, Kolcsár József, Derzsi Dezső, Kónya Ütő Bence színművészek által kigondolt produkció ezúttal Facebook bejegyzésekből mazsolázik.

A gyakran csak a legnagyobb közösségi oldalnak titulált Facebook, pontosan azáltal, hogy mindenki számára hozzáférhető, igencsak sokszínű tér: Kolcsár József megfogalmazásában olyan hely, ahol frusztrált és értékes emberek egyaránt fakadnak ki. A különböző típusú emberek találkozása is furcsa eredményekhez vezet: a viták elfajulnak, az ujjak meg körmölik szorgosan a bejegyzést.

„Nem állunk senki pártjára, csak betekintést nyerünk egy-egy ismerősünk lelki világába” – mondja Kolcsár, aki azt is előre bocsátja az előadással kapcsolatban, hogy ennek ellenére szatirikusan közelítenek egy-egy témához.

„Ez a világ legolvasottabb lapja” – indokolja a témaválasztást. A felolvasószínházi kollázs szerzői tehát sokan vannak. „Akinek nem inge, ne vegye magára” – utal Kolcsár a sértődés veszélyére. A felolvasószínházi előadás sajátos módon értelmezi a Facebook bejegyzéseket, egy bizonyos módon megszűrve, újrafogalmazva a tartalmat. A Teátroom mint csapat egyfajta színházi oknyomozást is művel – az egyes tartalmak születésének vélt vagy valós indíttatását, körülményeit is feltérképezi.

Az idén sok minden változott a felolvasószínház koncepciójában: az archaikus hangzású teátrum kifejezést szójátékkal átformálva az angolban szobát, vagy teret jelentő room szóval új köntösbe öltöztették – így született meg a Teátroom. A felolvasószínház koncepciója is átalakult, sokkal inkább saját vízióké a színpad. Az idei évad előadásainak címében visszatérő motívumként megjelenő írásjel a pont: ezúttal a produkció az arc.talan nevet viseli, utalásként az internetes arckönyvre, a Facebookra.

A Teatroom előadására a Sepsiszentgyörgy a kultúrára épít rendezvénysorozat keretében kerül sor: szombaton, november 21-én, 20.00 órától az épülő főtéren, valamint a Tein Teaházban.

A klasszikus zenét a főtérre rendezvénysorozat szintén a Sepsiszentgyörgy Európa Kulturális Fővárosa azaz az #i2021 égisze alatt zajlik: a következő szabadtéri koncertre november 22-én, vasárnap kerül sor, 17.30-kor. Az előadók a kolozsvári Fábián Attila csellóművész, illetve Demeter Csaba székelyudvarhelyi zongoraművész. A kamarazene estre rossz időjárás esetén a Magma Kortárs Művészeti kiállítótérben kerül sor, a műsoron Joseph Haydn C-dúr csellóversenye, Popper Dávid Magyar rapszódiája, valamint Johannes Brahms e-mol csellószonátája szerepelnek. 

Kimaradt?