Flow Fesztivállal ünnepli jubileumát az M Studio Mozgásszínház

Fesztivállal ünnepli fennállásának tízedik évfordulóját a sepsiszentgyörgyi M Studio Mozgásszínház. A november 27 és december 1-e között sorra kerülő Flow Fesztivál keretében a sepsiszentgyörgyi társulat történetének két meghatározó előadása mellett a kortárs európai színházművészet négy formateremtő és nemzetközi elismerésnek örvendő mozgásszínházi előadását nézhetik meg a háromszékiek, mutatott rá a hétfői sajtótájékoztatón Márton Imola.

Az M Studio Mozgásszínház művészeti igazgatója szerint a Flow Fesztivált a sepsiszentgyörgyi társulat két előadása foglalja keretbe, így az első napon játsszák az Uray Péter által rendezett Romeo és Júlia című darab felújított változatát, míg a záró napon játsszák a Fehér Ferenc által rendezett Személyazonosság című darabot.

Emellett négy vendégelőadást láthat a háromszéki közönség, így a Frenák Pál Társulat mutatja be a Birdie című darabot, amelyben magyar, kubai és francia táncosok szerepelnek és főmotívuma a repülés. A Szkéné Színház és a Forte Társulat a fesztiválra Ágota Kristóf: A nagy füzet című előadását hozza el, de bemutatnak még két Fehér Ferenc által rendezett produkciót is. A Helló, Zombi! fizikai színházi előadás a kiüresedés témáját viszi színre, a Tao Te című nagysikerű darabot már nagyszínpadon láthatta a sepsiszentgyörgyi közönség, de most kamaratermi előadásként játsszák.

Emellett minden este közönségtalálkozókra és más kísérő rendezvényekre is sor kerül, mondta Márton Imola. A szervező szerint a fesztivál előadásaira 15 és 30 lej közti áron lehet már jegyeket váltani a Városi Kulturális Szervezőirodában vagy a biletmaster.ro oldalon.

Márton Imola ugyanakkor felelevenítette, hogy az M Studio Mozgásszínházat 2005-ben Uray Péter alapította Sepsiszentgyörgyön. Az eredetileg Háromszék Táncegyüttes mozgásszínházi műhelyeként létrejött formáció 2010-től a Tamási Áron színház keretében működik. Az M Studio Románia egyetlen hivatásos mozgásszínháza, amely a színészi eszköztár határait feszegetve mozgás és táncszínház területén kíván új, formateremtő előadásokat készíteni.

A sepsiszentgyörgyi társulat tíz év alatt több mint 30 előadást mutatott be, ezekben a magyar, román és világirodalom több klasszikus drámáját ültették át az országban jobbára ismeretlen színházi nyelvre, de születtek sajátosan posztdramatikus művek is, amelyeket tematikus műhelymunkákon hozott létre a társulat.

Márton Imola szerint tíz év alatt a társulat kinevelte az értő és befogadó közönségét is, így vannak rendszeresen visszatérő nézők, ma már egyre kevésbé jellemző a közönség hiánya, előadásaikat sikerül teltházzal játszani.         

Kapcsolódók

Kimaradt?