Nagyjainkról a Könyvmaratonon: „költőknél sosem lehet tudni”

Először járt Nagyváradon Fráter Zoltán budapesti irodalomtörténész, az ELTE tanára, akinek Szerelmes Budapest című könyvét mutatták be a VII. Nagyváradi Könyvmaratonon. A szerzővel Imre Zoltán, a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum igazgatója beszélgetett a hét szerelmi történetet tartalmazó kötetről.

Fráter Zoltán elmondta, hogy kutatási korszaka Ady Endre fellépésétől 1945-ig tart, és az Ady, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, Bródy Sándor és Krúdy Gyula szerelmeiről szóló írások előzményeiről is beszélt. Mint mondta, a Petőfi Irodalmi Múzeum felkérésére kezdett el levelezések és kéziratrészletek alapján hangjátékokat írni.

Ezekből a levélrészletekből egész szerelmi történetek bontakoztak ki, ezek közül például Ady Endre és Dénes Zsófia szerelmét írta meg, ami barátsággá szelídült, ugyanakkor érdekes lenne tudni, mit rontott el Dénes Zsófia, akivel hamar fellángolt a szerelem (az újságíró Dénes Zsófia a szanatóriumban látogatta meg Adyt, hogy riportot készítsen vele, onnan távozóban már kialakult a kapcsolat), hogy a költő végül Csinszkát vette feleségül.

Szó esett Bródy Sándorról és Erdős Reneé-ről, Karinthy Frigyes szerelméről, Kosztolányi Dezső későbbi feleségéről, Harmos Ilonáról, illetve az akkor 22 éves Kosztolányi és a 14 éves szabadkai diáklány, Lányi Hedda levelezéséről és szerelméről is, mely vélhetően a szó mai értelmében nem teljesedett be, bár „költőknél sohasem lehet tudni” – mondta Fráter Zoltán.

A VII. nagyváradi könyvmaraton utolsó napján mutatták be egyebek mellett Fábián Sándor váradi költő Ars brevis vita idem című, válogatott és új verseinek kötetét, Forgách András író, dramaturg Valami fiatal szélhámos című riportkötetét is. Az idei könyvmaraton Demény Péter Királynő című darabjának felolvasószínházi előadásával zárult.

Kapcsolódók

Kimaradt?