Megkezdődött a könyvmaraton: sok sivárság van a humor mélyén

„Aki otthagyja valamijét a harctéren, az a lelkét is otthagyja, és fel kell építenie önmagát, ahogy ma mondanánk divatosan, az embernek nagyon meg kell találni egy tekintetet ahhoz, hogy még mindig bízzon az emberekben” – fogalmazott Demény Péter író Karácsony Benő Új élet kapujában című regényének bemutatásakor a VII. Nagyváradi Könyvmaratonon. A kötetről Simon Judit szerkesztővel beszélgettek csútörtök este, elő- és utóhangként Mátyás Zsolt Imre színművész olvasott fel a regényből.

Sok sivárság van a humor mélyén, hiszen nehéz folyamatos reflexióban élni, aki folyton látja a másik oldalt, az nagyon szomorú ember, és ez a szomorúság érződik az Új élet kapujában című regényben is, fogalmazott Demény Péter. Szerinte Karácsony Benőt az 1990-es évek előtt és után is elfelejtették, előtte azért, mert volt egy erős transzilvanista kánon, amit például Tamási Áron neve fémjelez, az 1990-es évek után pedig jött a Wass Albert-nosztalgia.

Nagyon szereti Tamásit, mondta Demény Péter, azonban írt ő többet és jobbat is, mint a sokat idézett „azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”. Nagyon érezni még mindig könnyebb, mint szembemenni a gondolkodás fáradalmaival, megfigyelhető, hogy a humor „gyanús” ebben a sokat szenvedett Erdélyben, tette hozzá az író. Arra is emlékezettett, hogy a kánon megfeledkezett másokról is, például Szántó Györgyről, vagy Nagy Dánielről .

Karácsony Benő nem tagadta meg a magyarságát a rabbi kérésére, mikor ez megmenthette volna az életét, ugyanakkor nem tagadta meg zsidóságát sem, és ha valaki nem azonosul az egyik oldallal sem, akkor legfennebb szeretni fogják őt, megvédeni nem – hangzott a következtetés.

„Aki a hagyomány ellen harcol, az mindig az apja ellen harcol, mert az apa adja tovább a hagyományt” – hangzott az önvallomásnak is tekinthető mondat Simon Judit azon felvetésére, hogy a fiatalabb generáció tagjai közül például épp Demény Péter vagy Székely Csaba az, aki szembe megy a mainstreammel, mivel humorral viszonyulnak a jelenhez.

A könyvmaraton első napján Simonfi István Hangulattan című verseskötetét szintén Demény Péter mutatta be, Benedek István Kung mester árnyéka – a csendes amerikai nyomán című vietnami úti esszéjéről Szűcs László és Szilágyi Aladár beszélt. Ma többek között Demény Péter Kolindárium című kötetét mutatják be, ezt követően a Törzsasztalnál Spiró Györggyel beszélget Kőrössi P. József. 

Szűcs László az est végén elmondta, hogy mivel az egyik portál szerint balliberális pártendezvényen vesz rész a könyvmaraton közönsége, mindenkit várnak a pénteki „pártrendezvényre” is, majd kellő iróniával köszöntötte az első napon megjelent „nulla számú” politikust. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?