Interpixels: magyarországi művészek Kolozsváron

Fiatal magyar művészek kiállítása nyílik meg Kolozsváron a Mátyás-házban ma, hétfőn este 7-kor, Interpixels címen. A tárlat a Kolozsvári Szépművészeti és Design Egyetem (UAD) és a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) közös projektje, amelynek révén hat magyarországi művészdiák alkotásaival ismerkedhetnek meg a kolozsváriak.

A tárlatmegnyitót délután 5-től dr. Szoboszlai János, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezetőjének előadása előzi meg a Mátyás-ház Nagytermében.

Az Interpixels kiállító művészei: Ács Attila, Fillér Máté, Horváth Tünde, Kiss Gergely József, Mondik Noémi és Pálinkás Bence. A maszol.ro-hoz eljuttatott közlemény szerint a tárlat egy hosszútávúra tervezett együttműködés első lépése a két képzőművészeti felsőoktatási intézmény között.

"A Magyar Képzőművészeti Egyetem Kortárs Művészetelméleti és Kurátori Ismeretek mesterszakos hallgatóiként az Egyetem jelenlegi és nemrég lediplomázott diákjait kértük fel az Interpixels című kamarakiállításon való részvételre. A Kiállításrendezési gyakorlat című szeminárium keretein belül az elmúlt években készült munkákat választottunk ki. Szelekciónk alapja az a megfigyelés, hogy sok művészhallgató a tanszékekre jellemző tradicionális műfajokon túl, új technikákkal is kísérletezik.

Ezen a műtárgycsoporton belül érzékeltük azt a tendenciát, ami a további szűkítés alapja lett: a fiatal generáció művészei már teljes természeteséggel használják a digitális világ technikáit, eszköztárát és motívumait. Mondik Noémi (Képgrafika Szakirány) GIF művei életének és környezetének vizuális naplóbejegyzései. A Windows legegyszerűbb képalkotó programjában, Paint-ben pixelekből felépített képsorok irónikus vagy groteszk módon fogalmaznak meg érzékeny kritikát napjaink valóságáról. Ennek ellenpólusaként a szobrász hallgató, Horváth Tünde egy képzeletbeli világ lényeit önti formába, majd ezeket a szobrokat számítógépen 3 dimenzióban lemodellezve hozza létre virtuális játékát. Az Intermédia Szakon végzett Fillér Máté Mario-oltár című művének technikai megvalósítása hagyományos, azonban szárnyasoltárán Super Mario, a számítógépes játékok ikonikus alakja jelenik meg. A figurát felépítő pixelek így a számítógépen megszokott sterilitás helyett érzékeny színfoltokként jelennek meg.
Pálinkás Bence és Kiss József Gergely is digitális kódolási szisztémákkal foglalkozik. Előbbi festő szakos hallgatóként szénrajz portréból radírozott vissza működő QR kódot, mely mobiltelefon segítségével válik elérhetővé. Kiss József Gergely (Tervezőgrafika Szakirány) pedig a digitális képalkotás három alapszínére épülő módszert, az RGB (Red, Green, Blue) színkódolást alkalmazva hoz létre egyszerű mozgóképeket led lámpák segítségével. Az egész kiállítást mintegy keretbe foglalja Ács Attila munkája, aki a Tervezőgrafika Szakirány hallgatójaként videóisntallációval szerepel. A Symbiosis című videóban a festékpixelek a zene lüktetése révén hoznak létre egy narratívát és teremtik meg a mű látványvilágát" - áll a MKE közleményében.

 

Kimaradt?