Hatvanhárom millió euróra biztosított kincs Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön a vártnál alacsonyabb az érdeklődés Románia ókori arany és ezüstkincseit felvonultató kiállítás iránt. Az eddigi legértékesebb és legdrágább időszakos kiállításának július 30. és szeptember 6-a között ad helyet a Székely Nemzeti Múzeum.

Az ország területén fellelt, rézkortól a népvándorláskorig terjedő, hatezer éves időszakot átfogó, 1004 darab műtárgyat az elmúlt hetekben közel 1000-en tekintették meg, számolt be Vargha Mihály. A sepsiszentgyörgyi múzeum igazgatója szerint legalább kétszer ennyi látogatóra számítottak, főként, hogy a kiállítást a környező megyékben is népszerűsítették.

Vargha Mihály a szabadságolások időszakával magyarázza a várnál alacsonyabb érdeklődést, hiszen ilyenkor nagyon sokan elutaztak otthonról. „Én minden nap meglátogatom a kiállítást, nem tudok betelni a műtárgyak látványával”, nyilatkozta Vargha Mihály.

A Románia Nemzeti Történelmi Múzeumának kezdeményezésével létrejött tárlaton szereplő műtárgyak jelentős része – mintegy 800 darab – a vidéki múzeumok gyűjteményéből származik, köztük vannak a  Székely Nemzeti Múzeumban őrzött, Kr. e. I. századi, petőfalvi és szilágysomlyói ezüstkincsek, de megtekinthető a világszerte ismert pietroasai kincs, az Aranykotló és csibéi. A káprázatos arany és ezüst műtárgyak mellett betekintést nyerhetünk a mai régészet és műtárgyvédelem világába, megismerhetjük a kincsek sokszor krimibe illő történetét is.

A több mint 63 millió euróra biztosított kiállítás különleges biztonsági intézkedéseket is igényel, ezért Háromszéken őrző-védő szolgálattal és kamerákkal őrzik a tárlatot, de a rendőrség, csendőrség, katasztrófavédelmi felügyelőség és a Román Hírszerző Szolgálat közreműködésével is szavatolják a kincsek biztonságát.

A kiállítás még szeptember 6-ig tekinthető meg a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban. Felnőtteknek 10 lej, gyerekeknek 5 lejbe kerül a belépő.    

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?