Átadják Szék község felújított Árpád-kori református templomát

A néphagyományairól híres erdélyi Szék községben pénteken tartják az elmúlt két évben felújított Árpád-kori műemléktemplom műszaki átadását – tájékoztatták az MTI-t szerdai közleményükben a felújítás tervezői és kivitelezői.

A műemlékvédő szakemberek megerősítették a templom tartószerkezetét, külső és belső falait, felújították a díszítőelemeket és a szószéket. A helyreállítás során feltárták és konzerválták a templom valamennyi történeti vakolatát és festésrétegét, valamint a lehetőségek szerint láthatóvá tették azokat. A falképek mellett a templom valamennyi faragott kőelemét és festett fa műalkotását restaurálták. Állagfelújítási munkálatokat végeztek ugyanakkor a templomot körülvevő falon is.

A restaurálási munkálatokat az épület rossz műszaki állapota tette szükségessé. A beruházás összértéke meghaladja a tízmillió lejt, amelyet pályázati úton szerzett európai uniós alapokból finanszíroztak. 

Az MTI-hez korábban eljuttatott tájékoztató szerint az utolsó órában kezdődött el a 13. század közepén épült, ám többször átépített templom felújítása, az épület szerkezeti egységeinek többsége ugyanis az összeomlás határán állt. Amint a tájékoztatóból kiderül, az épület szerkezete évszázadok óta nem megfelelő, ám a 20. században történt beavatkozások felgyorsították a károsodási folyamatot. 

A széki műemléktemplom a Kós Károly tervei alapján készült 1946-47-es átalakítás során nyerte el mai alakját. Amint Makay Dorottya, a felújítás főtervezője korábban az MTI-nek elmondta, nem Kós Károly átalakítási koncepciójával volt baj, hanem az átalakítás szerkezeti megoldásai nem voltak megfelelőek.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kimaradt?