Sétával, verssel emlékeztek az Ady-körösökre

Egykori váradi költőkre, írókra, Ady-körösökre emlékeztek rendhagyó módon hétfőn délután Nagyváradon. A Svédországban élő Sall László költő, az egykori Ady-kör utolsó vezetője a Facebookon kezdeményezte az irodalmi sétát, felhívására mintegy 15-20-an válaszoltak, képzőművészek, újságírók, irodalmárok és barátok.

Az emlékezők az Ady Endre Emlékmúzeum előtt gyülekeztek, majd Ady Endre mellszobra előtt Sall László és Zudor János performansszerűen felidézte, hol is követték őket egykor a szekusok, majd Szűcs László, a Várad kulturális folyóirat főszerkesztője olvasta fel az eltávozottak neveit.

A jelenlévők elmondták, a névsor sajnos egyre hosszabb, így Hunyadi Mátyás, Horváth Imre, Máté Imre, Mérai Csilla, Fábián Imre, Darkó István, Schneider N. Antal, Kinde Annamária, Barabás Zoltán, Tüzes Bálint, Tuduka Oszkár, Moldovan Gheorghe,Kéry Sándor, Tóth István, Bajkó Csaba, András Gusztáv, Török Miklós, F. Diósszilágyi Ibolya, Indig Ottó, Implon Irén, Tőke Csaba, Hajnal Ágota, Jakobovits Miklós, Bajor Andor és Robotos Imre emléke előtt tisztelegtek az összegyűltek.

A társaság ezután a Holnaposok szoborcsoporthoz sétált, ahol Zudor János olvasta fel egyik versét, Tasnádi-Sáhy Noémi színművész pedig egy megzenésített Ady-verset énekelt el.

Ezt követően tiszteletbeli váradinak nyilvánították József Attilát, az ő nagyváradi szobra előtt az Altató svéd fordítását mondta el Sall László, majd a Léda-ház közelében, az Erdélyi Riport szerkesztőségében fejeződött be a séta, ahol Szűcs László, Fábián Imre, Simon Judit és Tasnádi-Sáhy Noémi Kinde Annamária egy-egy versét olvasta fel.

A jövőre nézve két ötlet is felmerült a beszélgetés során: az egyik, hogy évente meg kellene tartani a sétát, a másik pedig, hogy szorgalmazni kellene, hogy Nagyváradon utcák viseljék az egykori Ady-körösök nevét.

Kimaradt?