Szegedi és kolozsvári produkciók a tánchéten

Egy héten át minden este táncszínházi, mozgásszínházi előadást tekinthetnek meg a marosvásárhelyiek. A Tánc hete sorozat vasárnap a Szarvasének című táncszínházi produkcióval kezdődött, amelyet a Magyar Állami Népi Együttes mutatott be a Nemzeti Színház nagytermében. Kedden a kisteremben a Zic-Zac című táncszínházi előadást láthatta a közönség Andrea Gavriliu, Ștefan Lupu és Gabriel Costin előadásában.

A horda lehet egy túléléséért küzdő csoport, amelynek perceit a kenyérgondok töltik ki, de lehet a nagyváros által beszennyezett egyén, vagy a bűnös lelkiismerettel küzdő, másokat és önmagát pusztító személy, de lehet befogadó közösség is. A színház kistermében kedd este bemutatott Horda című előadás a Közép-Európa Táncszínház és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója volt, amelynek koreográfiáját Kun Attila jegyzi.

A táncelőadás Lajkó Félix zenéjére készült, a zeneszerző nyolc zenei tételére épülve, amelyek más-más ihletettséggel meséltek rólunk, emberekről, férfi-nő kapcsolatról, közösségről, családról, kenyérharcról, a hatalom erőfitogtatásáról, haragról, a pusztító és tehetetlen dühről, a megértésről, az elfogadásról. Ma este Mészáros Máté és Kun Attila Vándornaplók című kortárs táncelőadás szerepel műsoron a kisteremben. Csütörtökön a marosvásárhelyi András Lóránt Társulat mutatkozik be Györfi Csaba rendezésében Eugen Ionesco A lecke című mozgásszínházi előadással a kisteremben.

Az Arvo Pärt és Igor Sztravinszkij zenéjére készült Stabat mater / Tavaszi áldozat című táncjáték a Szegedi Kortárs Balett előadásában május 22-én, pénteken, 19.00 órától tekinthető meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében.

Az előadás az angyali üdvözlet pillanatát ábrázolja. Mária mindennél erősebben érzi a szent ügyet, a nemes feladatot, melyet Jézus teljesít be, melyben részt kell vállalnia anyjaként. Megnemesülve a tudattól, hogy fájdalmas sorsában is Isten útját, az emberiség javát, üdvét szolgálja, tudatosan, önmaga vállalja a gyermekáldást és a velejáró minden örömöt és bánatot. Az előadás ajánlója szerint útjuk hordalékain élő emberek élnek együtt, egymás mellett egy közösségben, melynek valójában semmi célja nincs, csak önmagába zártan létezik. Maguk sem tudják, hova tart mindez, de egyre elviselhetetlenebbé válik a kiúttalanság: együtt kell döntésre jutniuk, hogy megrepedjen az állandóság burka, hogy ki tudjanak törni egy másik létezés felé. Fájdalmas a felismerés, hogy az új, jobb világ születéséhez közös áldozathozatalra van szükség.

A kolozsvári GroundFloor Group Parallel című  előadása  május 22-én, pénteken  21.00 órától a Kisteremben szerepel A TÁNC HETE műsorán.

A performansz alkotói Sinkó Ferenc és Leta Popescu rendezők a két szereplő, Lucia Mărneanu és bodoki-halmen kata történeteiből, általuk megélt élethelyzetekből kiindulva, azoktól elrugaszkodva alkották meg az előadás világát, amely provokálóan és elsöprően őszintén szól a testről, a szexuális identitásról, a tagadásról és elfogadásról. A mozgásban lévő testek, a drag-show és az erre az alkalomra írt dalok (bodoki-halmen kata) illetve élőben kevert zenei világ (danaga) mind hozzájárulnak e dinamikus és velejéig ható előadás világához.

A tánchét előadásaira jegyek 25 és 15 (kedvezményes) lejes áron kaphatók a Kultúrpalota jegyirodájában, a színházi jegypénztárban és a www.biletmaster.ro honlapon. 10 személyes csoportok jelentkezése esetén csoport-kedvezmény érvényesíthető. (1 jegy ára 10 lej).

Kimaradt?