Kossuth-díjjal tüntették ki Szőcs Géza költőt

Jobb ha van, mintha nincs" - mondta el a Kossuth-díjjal kapcsolatban az MTI-nek Szőcs Géza József Attila- és Babérkoszorú-díjas író, költő, a Magyar PEN Club elnöke, akit vasárnap tüntettek ki a Parlamentben.

A 61 éves, marosvásárhelyi születésű írónak az egyetemes magyar irodalmat erdélyi gyökereiből táplálkozó, egyedi stílusú művészetével gazdagító költői-írói alkotómunkája elismeréseként ítélték oda a Kossuth-díjat.

"A művész attól is művész, hogy mindent fokozott érzékenységgel él meg, dolgoz fel és jelenít meg. Persze, hogy feltűnik neki, ha nevét kihagyják egy felsorolásból: 1990-től főtitkárként én irányítottam a Romániai Magyar Demokrata Szövetség strukturális kiépítését és nemzetközi elfogadtatását is, a nevem halállistákon szerepelt a Janajev-puccs napjaiban, így feltűnik nekem, ha meg sem hívnak, még nézőnek sem annak a szervezetnek a 25. születésnapjára, amelyet szívvel-lélekkel szolgáltam" - idézte fel egy tavalyi élményét a közéleti tevékenységéről is ismert alkotó.

Szőcs Géza hozzátette azonban, hogy ugyanilyen emlékezetes számára az a pillanat, amikor megkérdezték tőle: elfogadja-e a Kossuth-díjat. "Ugyanúgy jól esett és ugyanúgy elfogadtam, mint amilyen jól esett, immár több mint húsz éve az, hogy megkeresett a Fidesz: működjek velük együtt; ami akkor persze még leginkább csak együttgondolkodást jelentett. Orbán Viktornak adtam tanácsokat, ha valamivel kapcsolatban kikérte a véleményemet és azt mondják, vélhetően volt valamelyes szerepem abban, persze csak miniatűr, hogy a Fidesz érdeklődésében hangsúlyosabban kezdtek megjelenni a nemzeti kérdések" - emlékeztetett.

Áder János a nemzeti ünnep alkalmából vasárnap délután a követező emberek tüntette ki Kossuth-díjjal: Albert Gábor író, Bachman Gábor építész, Bács Ferenc színész, Bede-Fazekas Csaba operaénekes, Gyémánt László festő, Hűvösvölgyi Ildikó színész, Kunkovács László fotós és néprajzkutató,  Mezey Katalin költő,  Oszvald Marika színész,  Ökrös Oszkár cimbalomművész,  Sapszon Ferenc karnagy,  Szőcs Géza író, költő,  Tolcsvay Béla gitáros, énekes, illetve a Hot Jazz Band tagjai: Bényei Tamás, Bera Zsolt, Fodor László, Galbács István Tibor, Juhász Zoltán és Szabó Lóránt Hunor

Szőcs Géza ma is úgy véli, megérte a sok művészeti és közéleti szerepvállalás, noha mindezt inkább feladatvállalásként és szolgálatként igyekezett megélni. "Sem színpadi szerepekre nem vágytam - soha nem akartam színész lenni, bármennyire vonzott a színpad -, sem közéleti becsvágyaim nem voltak. Az a döntés, amely meghatározta egész további életemet, kizárólag morális döntés volt" - fogalmazott.

Mint hangsúlyozta: költőként, politikusként arra a legbüszkébb, hogy soha nem írt le egyetlen szót sem, amelyet ne vállalhatna, amelyet szégyellnie kellene vagy letagadna.

"A legbrutálisabb nyomás alatt, Ceaușescu idejében Erdélyben vagy válaszul a legcsábítóbb szirénhangokra az emigrációban vagy a rendszerváltás taktikai küzdelmeiben az anyaországban: soha, soha nem kötöttem kompromisszumot, nem engedtem fenyegetésnek, zsarolásnak, zaklatásnak, nem bocsátottam áruba a tollamat és a véleményemet. Sem költőként, sem újságíróként, sem politikusként" - szögezte le.

Szőcs Géza elmondta, az Ellenpontok című szamizdat kiadványhoz kötődő földalatti politikai szervezkedésben való részvétele mindmáig meghatározza munkáját, értékrendjét, magánéletét, írásai jelentős részét.

Első verseskötetét 1975-ben adták ki, azóta mintegy harminc további kötete jelent meg, egyharmaduk fordításban. "Hozzá kell tennem: sajnos egyik sem váltotta meg a világot. Nem mintha Messiás akartam volna lenni. Áprily szavával: +ember voltam, remegő, daloló+. Most, a Kossuth-díjról pedig már egy másik költő sora jut eszembe, a Füst Miláné: +Ez mind én voltam egykor...+" - mondta el a jelenleg a milánói világkiállítás magyar pavilonjának kormánybiztosaként dolgozó író.

Áder János a nemzeti ünnep alkalmából vasárnap délután a követező emberek tüntette ki Széchenyi-díjjal: Bársony István villamosmérnök,  Frank András matematikus,  Hebling János fizikus,  Kollár László Péter építőmérnök,  Kovács L. Gábor neuroendokrinológus,  Ligeti Erzsébet kutatóorvos,  Márkus Béla irodalomtörténész, Rácz Zoltán Attila fizikus, Rózsa Huba teológus, Solti László állatorvos, Szatmáry Zoltán fizikus, Tellér Gyula szociológus, műfordító, Tőkés Rudolf politológus, Török László régész, történész.

Kapcsolódók

Kimaradt?