A mi osztályunk: országos bemutató Nagyváradon

Országos premierre készül a nagyváradi Szigligeti Színház: az erdélyi, romániai magyar teátrumok közül elsőként mutatják be a kortárs lengyel drámaíró, rendező, dramaturg, Tadeusz Słobodzianek A mi osztályunk című darabját. A március 20-án, pénteken bemutatandó darabról Czvikker Katalin, a színház menedzserigazgatója, és a váradi származású Anca Bradu rendező beszélt.

Harmadik alkalommal rendezi a nagyváradi magyar társulat egy előadását Anca Bradu, a váradi közönség eddig Carlo Goldolni A kávéház című vígjátékát és Ödön von Horváth Kasimir és Karoline című darabját láthatta az ő rendezésében, mondta el Czvikker Katalin.

„Számomra ez boldog visszatérés” – fogalmazott Anca Bradu, mint mondta, a színház felújításának befejezése óta először rendezhet nagyszínpadi előadást. Az 1990-es évek közepén már rendezett a nagyváradi román társulatnál, majd többek között Kolozsváron dolgozott, de rendezett Magyarországon, Szerbiában, Németországban, Franciaországban és Finnországban is.

Tadeusz Słobodzianek darabja máig aktuális kérdéseket feszeget, a nemzetiségek együttéléséről  szól. A darab egy lengyel kisvárosban játszódik, szereplői zsidók és lengyelek. Egy osztálytalálkozón tíz egykori osztálytárs jelenik meg, az ő sorsukon keresztül tekinthetünk múltba és kicsit az ő jövőjükbe is, az 1930-as évektől 2003-ig, az utolsó szereplő haláláig. Több szempontból is megismerhetjük az eseményeket. A szereplők közül van, aki Amerikába kerül, van, aki Izraelbe, az egyik szereplőből magas rangú egyházi méltóság lesz.

A darab 14 jelenetből áll, anélkül, hogy jól meghatározott főszereplőről beszélhetnénk. A jelenetek végén megfogalmaznak egy-egy általános érvényű igazságot, mondta Anca Bradu, aki hozzátette: a nemzetiségek, népek közötti feszültségeket legtöbbször kívülről gerjesztik a szülők, az egyház, a politikum.

 A rendező elmondta, ő bukkant rá a darabra egy kortárs antológiában, és örül annak, hogy a váradi társulatnál rendezheti meg azt. Köszönetet mondott a menedzserigazgatónak az anyagi erőfeszítésért is, és azt is elmondta: mind a magyar, mind a román közönségnek ajánlja a darabot, hiszen most is időszerű a nemzetiségek együttélésének kérdése. A próbák egyébként február elején kezdődtek, a felkészülés részként találkoztak többek között Asher Ehrenfeld nagyváradi származású rabbival. Ugyancsak a felkészülés része volt, hogy a színművészek tájékozódtak azokról a személyekről, akik szerepét játsszák, a darabban ugyanis nagyon kevés a fikció, árulta el Anca Bradu.

 

Kimaradt?