Ünnepi koncerttel folytatódik a szentgyörgyi hangversenyévad

A sepsiszentgyörgyi Georgius Kamarazenekar és a Csíki Kamarazenekar közös ünnepi hangversenyt tart március 13-án, péntek, 19 órától a Tamási Áron Színház nagytermében. A koncert a hangversenyévad része. Műsoron klasszikus és kortárs művek szerepelnek. Karmester a budapesti Werner Gábor, a szólista Kostyák Előd, aki a kolozsvári Magyar Opera és a kolozsvári Román Opera szólócsellistája. Mindketten visszajáró vendégművészei a két székelyföldi kamarazenekarnak.

„A mostani koncert zenei különlegessége, hogy Werner Gábor átírta a műsorban szereplő zongoraműveket zenekarra, Liszt Ferenc XIV. Magyar rapszódiájáról és Popper Dávid Magyar rapszódiájáról van szó. Úgy a karmester, mint a szólista Kostyák Előd visszajáró vendégművésze a két székelyföldi kamarazenekarnak" – tájékoztatott Filip Ignác, a Georgius Kamarazenekar vezetője. Az is különlegessé teszi az estét, hogy Kostyák Előd azon csellón játszik, amelyet Christian Neubauer 1835-ben Budán készített, és egykor Brassai Sámuel tulajdonában volt. Az Unitárius Püspöki Hivatal tulajdonában levő hangszert a kolozsvári Amaryllis Társaság kezdeményezésére 2008-ban Márkus Barbarossa János felújította.

A műsort Ludwig van Beethoven Coriolan-nyitányával indítják, melynek hangulatát csaknem mindvégig a kibékíthetetlen ellentétek tragikus összeütközése és az antik sorstragédiák vigasztalan végzet-atmoszférája jellemzi. Ezt követi Popper Dávid Magyar rapszódiája, a budapesti Zeneakadémia hajdani nagyhírű gordonkaprofesszora hálás darabokat írt hangszere számára. Magyar rapszódiájában a XIX. század népszerű műdalait dolgozza fel mutatósan, rapszodikusan változó lassú és friss részekkel. Az első részt egy újabb rapszódiával, Liszt Ferenc XIV. Magyar rapszódiájával zárják. A zeneszerző 1840-47 között 17 zongoradarabot adott ki Liszt Magyar Dalok (Ungarische Nationalmelodien), illetve Magyar rhapsodiák (Rhapsodies hongroises) címmel, további hármat pedig Ungarische Nationalmelodien címmel. E darabjaiban a cigányzenekarok jellegzetes hangszereit – hegedű, klarinét, cimbalom – idézte fel zongorán. A XIV. Magyar rapszódia anyagából a Magasan repül a daru és a Szederinda búj, búj kezdetű népies műdalokat ismerjük.

A hangverseny második része Orbán György: Repülj madár, repülj című pentaton dalával folytatódik. Az erdélyi származású, Budapesten élő, kortárs magyar zeneszerző eddigi munkásságát alapvetően oratorikus kompozíciók és kórusművek jellemzik. Sokféle műfajban komponált hangszeres műveket, a szimfonikus daraboktól a hangszeres-vokális műveken, rézfúvósokon át a kamarazenékig. A műsort Ludwig van Beethoven I. Szimfóniája zárja, amely még magában hordozza elődeinek stílusát, de már megmutatkoznak benne Beethoven egyéni vonásai.

Műsoron:

Ludwig van Beethoven: Coriolan nyitány 

Popper Dávid: Magyar rapszódia

Liszt Ferenc: XIV. Magyar rapszódia

------

Orbán György:  Repülj madár, repülj

Ludwig van Beethoven: I. Szimfónia, C-dúr, Op. 21

I. Adagio molto — Allegro con brio; II. Andante cantabile con moto; III. Menuetto. Allegro molto e vivace; IV. Finale. Adagio — Allegro molto e vivace.

A koncertre érvényesek a hangversenybérletek, de lehet jegyet is vásárolni szabadárusításban a Városi Kulturális Szervezőirodában (Szabadság tér, 1. szám) és a www.biletmaster.ro oldalon. A szervezőiroda nyitva tartása: hétfőtől–csütörtökig 11–16, péntekenként 11–13 óra között.

 

 

Kimaradt?