„Jó lenne együtt nevetni a politikusokon”

Romániában is hódít a médiapiacon a vice.com nemzetközi hírportál és életmód magazin. Magyar változata nincs, de frissességének, lendületes nyelvezetének köszönhetően erdélyi magyar fiatalok is kedvelik. Az Y nemzedék körében futótűzként terjedő „vájszolásról” a VICE Románia főszerkesztőjével, Ioana Moldoveanuval beszélgettünk

Mióta létezik a vice.com és mióta jelenik meg román vonatkozású tartalom is a portálon?

A VICE egy kanadai kezdeményezés, punk magazinként indult 1994-ben, nem sokkal ezután a legsikeresebb, fiatalokhoz szóló médiummá fejlődött. Egész hálózattá épült, online platformokat, honlapokat, televíziós- és filmstúdiókat, egy magazint, egy kiadót és egy zenei netlabelt tud magáénak. Jelen pillanatban világszerte mintegy 200 millió emberhez jut el a VICE, 36 országban.

Román nyelven a VICE 2010 októberétől érhető el, az idén a magazint a görög Antenna Group tröszt vette át, amelynek több romániai médium is a tulajdonában van: Kiss fm, Magic FM, Rock FM és One FM. Ugyanez a tröszt birtokolja a VICE Görögországot és a VICE Szerbiát is, valamint a kelet-európai térségért felel.

Melyek az említett médiahálózat részei, mire terjed ki a VICE érdeklődése?

Van egy nyomtatásban megjelenő ingyenes magazinunk is, ezt egymillió példányban terjesztik világszerte, Romániában két éve érhető el a kiadvány. Az online felületek között kilenc honlapot működtet a VICE: hírek, tudomány, multimédia művészet, indie zene, elektronikus zene, MMA – harcművészetek, sport, gasztronómia és divat területeken. Mindemellett több televíziós műsort is létesített a vállalkozás, ilyen például a tavaly Emmy-díjat nyert „VICE on HBO”.

Miért pont ezekre a tartalmakra esett a portál választása?

Mindenről írunk, ami a fiatalokat érdekli. Ez a lehető legkomolyabb hírektől a zenén keresztül a gördeszkázásig mindent magába foglal. Amiben gyökeresen eltérünk bármely más médiumtól, az a történetek tálalása: a téma megközelítése és a cenzurázatlan, eufemizmusoktól mentes nyelvezet. Nem szépítgetünk, a VICE a valós életet mutatja be, nem pedig a csillogó lapok által közvetített ideális, de valóságtól távol eső világot.

Immerziós, mélységi újságírást alkalmazunk, ami arról szól, hogy a riporter oly módon beleássa magát a témába, hogy maga válik a történet főszereplőjévé. Ez oda vezet, hogy az objektivitás elé helyezzük a becsületességet – ez pedig meglehetős hiánycikk az Y nemzedéket jellemző tulajdonságok tárában.

Milyen olvasottsága van a romániai portálnak és mi jellemző az olvasótáborra?

A VICE Romániának csaknem 500 ezer egyedi látogatója van havonta, célcsoportunk a 18 és 35 év közötti, iskolázott korosztály. Jobbára felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatal generációról van szó: kreatív, divatos, trendépítő személyekről, akik napjában legalább 3 órát interneteznek, érdekeltek a legújabb technológiákban, művészetekben és zenében, és erre költik a pénzüket is. Olyan emberek, akik napi szinten eljárnak különböző eseményekre: koncertekre, művészeti kiállításokra vagy extrém sportolni. Az olvasók köre túlmutat az országhatáron, a diaszporában élők is ránk kattintanak, illetve az Moldovai Köztársaságban élők.

Hogyan jönnek létre a romániai társadalmat érintő tartalmak?

A romániai csapat három főmunkatársból áll és 50 közreműködőből. A témákat részben a külsőseinktől kapjuk, részben mi hárman találjuk meg. Rendkívül érdekes közösségekhez jutunk el, amelyekről nem beszél senki, vagy ahová a hagyományos sajtónak nincs bejárása. Egy ilyen példa az, amikor két évvel ezelőtt egyetlen médium voltunk az országban, akik élőben közvetítettük a nép ügyvédje épületének lefoglalását egy maroknyi aktivistacsoport által.

Hogyan jellemzi az átjárhatóságot az angol nyelvű cikkek és a román vonatkozású tartalmak között?

A magazin egyik alaptulajdonsága a globalitás, így mind a 36 országban íródó cikkek angol nyelven is megjelennek a VICE UK oldalon, ahonnan elérhetőek a világ minden táján. Ez rendkívül hasznosnak bizonyult például a Verespatakért szervezett tiltakozások idején, amikor a hír gyakorlatilag bejárta az egész világot, annak ellenére, hogy valamennyi hazai médium: az újságok és a hírtelevíziók is szándékosan kerülték a témát. A cikkek angolról, illetve angolra történő fordítását mi végezzük. Vannak szakfordítóink is, de az írások egy részét a riportereink, vagy a nálunk szakmai gyakorlatot végző újságírószakos hallgatók fordítják.

Milyen gyakran érkeznek témajavaslatok az olvasóktól?

Gyakran kapunk olvasói leveleket, amelyekben terveikről, panaszaikról, a megélt eseményekről írnak az emberek, vagy felhívják a figyelmünket gyanús, olykor komikus dolgokra a mindennapjaikból.

Fel tudják használni az újságírásban ezeket a leveleket?

Kész anyagokat nem kapunk, inkább a témát felhasználva mi magunk írjuk meg ezeket, vagy ha személyes tapasztalatról van szó, akkor szorosan együttműködve a szövegíróval születik meg a portálon megjelenő riportanyag.

Alkalmaznak valamiféle ellenőrzést az  ilyen „kívülről” érkező anyagok esetében?

Kötelező módon. Semmit sem teszünk közzé mindaddig, amíg nincs leellenőrizve az információ és amíg nem vizsgáltuk meg a témát közelről, kiegészítve saját tartalommal - abban az esetben, ha a hír más médiacsatornákon is fut.

Megfigyeltem, hogy gyakran a VICE romániai oldala elsőként hoz érdekes témákat, majd kis idő elteltével ezek beszűrődnek a hazai sajtó többi csatornájába is.

Olyan közösségekhez van bejárásunk, ahová a sajtó nem jut el, vagy egyszerűen nem érdekli, mivel túlságosan rétegezettnek minősíti ezeket. Sokszor előfordul, hogy olyan híreket tárunk fel, amelyek a tömegeket is érintik, nem csupán azt a csoportot – így aztán a központi újságok, televíziók is átveszik tőlünk az információt. Ez így rendben is van, hogy átveszik, ha megnevezik a forrást – ám sajnos nagyon gyakran ezt nem tartják tiszteletben. Előfordult, hogy egy vidéki újság egy az egyben átvette egy írásunkat, nyomtatásban megjelentette képekkel együtt, anélkül hogy rákérdezett volna nálunk a szerzői jogokra.

Mit gondol, az új Big Brother törvény befolyásolja majd a VICE tevékenységét?

Erről csak azt mondhatom, nem ragasztjuk le a szánkat ragasztószalaggal a törvény kedvéért, a laptopunk kameráját se fedjük el, továbbra is terepre járunk és kutatunk. Hírek, feldolgozandó témák és források az előtt is léteztek, hogy megszületett volna az okostelefon vagy az internetes csevegőprogramok. Ezeket a forrásokat és eszközöket használjuk, a tartalmainkat pedig senkinek nem áll jogában cenzurázni, bármennyire is áhítják ezt a titkosszolgálat vezetői.

Apropó, nagyon örülnénk neki, ha létrejönne a magyar nyelvű VICE is, jó lenne együtt nevetni a korrupt és agyament politikusokon mindkét oldalról.   

Kimaradt?