Homoródtól Párizsig: Román Viktor emlékkiállítás Bukarestben

Romániai vándorkiállítása bukaresti állomásaként február 10-én a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézetben nyitják meg Román Viktor 1995-ben elhunyt szobrászművész emlékkiállítását. A gyűjteményt a művész testvére bocsátja a nagyközönség elé.

Román Viktor (1937–1995), UNESCO-díjas, világhírű szobrász Homoródszentmártonban született, marosvásárhelyi középiskolai tanulmányai után a bukaresti Nicolae Grigorescu Képzőművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait. Eredetiségére a kritika már pályája kezdetén felfigyelt, s miután fél évet a Royal College of Art ösztöndíjasaként Londonban töltött, 1967-ben Franciaországban telepedett le. Fémből és kőből készült alkotásai között egyaránt vannak kisplasztikai munkák és köztéri alkotások. 1994-ben Franciaország kulturális minisztere a Művészet és Irodalom Lovagja címet adományozta Román Viktornak.

Román Viktor, a Franciaországban elismert szobrász a legmagyarabb román, illetve a legrománabb magyar volt. Az emberi test nála alkímiai tégely, s az üreg és a rög a repülés feltétele. Titkos triádja: a négyzet, a kör és a henger – írta róla Basarab Nicolescu, filozófus.

Az emlékkiállítás anyagát a szobrász testvére, Román Elemér bocsátja a szervezők rendelkezésére. A tárlat egy romániai vándorkiállítás része, célja, hogy Román Viktor emlékét felelevenítsék a köztudatban.

A kiállítás megnyitójára 2015. február 10-én 18 órakor kerül sor a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet székházában (Gina Patrichi u. 8). A megnyitón felszólal Dr. Cătălin Bălescu egyetemi tanár, a Bukaresti Nemzeti Képzőművészeti Egyetem rektora, Silvia Radu szobrászművész, Román Viktor egykori egyetemi társa, Román Elemér, a szobrász testvére.

A megnyitóhoz kapcsolódóan bemutatásra kerül Boros Zoltán és B. Nagy Veronika által jegyzett Attila szekere a Szajna partján című dokumentumfilm.

A kiállítás 2015. február 11.-től március 10.-ig tekinthető meg.

Partnerek: Bukaresti Nemzeti Képzőművészeti Egyetem, Román Képzőművészek Szövetsége.

Kimaradt?