Előadássorozat Marosvásárhelyen az I. világháborúról

Az I. világháború kitörésének századik évfordulójára szervezett előadássorozatot a marosvásárhelyi Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület, felidézve olyan eseményeket a város és Maros megye életéből, mint a háború előtti életvitel, társadalmi jellemzők, általános mozgósítás és az azt követő kulturális, szociális, tanügyi, közélelmezési, társadalmi változások.

A Hétköznapok és ünnepnapok Marosvásárhelyen 1914 tavaszán és őszén programsorozat keretében Berekméri Róbert és Spielmann Mihály történészek tartottak tudományos előadást. 1914-ben iskolás voltam címmel V-VIII. osztályosoknak,  Az én családom 1914-ben címmel pedig IX-XII. osztályosoknak hirdetett esszépályázatot a Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület. A megemlékezések sorozatát az Emlékezés egy-nyár éjszakára című gálaest zárta.

Berekméri Róbert vetítéssel egybekötött előadása, amelyben a történész Magyarország helyzetét ismertette a monarchiában és az európai viszonyok közepette, főleg középiskolásoknak szólt. A hallgatóság a háború kitörésének erdélyi, marosszéki és marosvásárhelyi vonatkozásaival ismerkedhetett meg. Marosvásárhely, mint hátország című előadásában Spielmann Mihály a város szociális, politikai, művelődési, közéleti eseményeiről beszélt, amelyek az 1914-ben kitört I. világháború éveit jellemezték.

A zárórendezvényt a Kultúrpalota nagytermében tartotta az egyesület. Ünnepi beszédet mondott Csige Sándor Zoltán, Magyarország csíkszeredai konzulja. Jászberényi Emese értékelte az esszépályázatra beküldött dolgozatokat, a művészi műsorban fellépett Móriczi Melinda zongora szakos középiskolás tanuló, Ritziu Ilka Krisztina és Csíki Hajnal színművész, Mészáros Zoltán, a Bekecs Néptáncegyüttes szólótáncosa, Buta Árpád énekes,  Kilyén Ilka és Kilyén László színművészek, Ávéd Éva zongoraművész, pedagógus, a Művészeti Líceum aligazgatója, Fülöp Alajos hegedűművész. 

A beküldött pályamunkák közül a zsűri (Jászberényi Emese magyar tanár, rádiószerkesztő – elnök, Simon György magyartanár, Kovács Margit magyartanár, pedagógus) a következőket díjazta:

az V-VIII kategóriában: I. díj Kiss Péter, II. Lazsádi Eszter, III. Harsányi Sára, Benedek Bianka Krisztina pedig dicséretet érdemelt.

A IX-XII. osztályosok kategóriájában: I. Ungvári Zsuzsa, II. Bartos-Elekes Imre, III. Fodor Előd és Péterfi Orsolya dicséretet kapott. Az előadással egyidőben a Kultúrpalota előcsarnokában egy első világháborús kiállítás is látható volt Benkő József történész doktorandusz jóvoltából.

A megemlékezés-sorozat valamennyi rendezvényén Kilyén Ilka színművész vállalta a műsorvezető szerepét. 

Kimaradt?