Kortárs skót drámát mutat be a Figura

Az évad második bérletes bemutatójára készül a gyergyószentmiklósi Figura társulat. Barabás Árpád rendezésében David Harrower darabja, a Kés a tyúkban először november 30-án, vasárnap este 7 órától tekinthető meg a gyergyószentmiklósi színházban.

A bemutatót követően december 2-án (kedden) a Szandrosz-bérlet, december 11-én (csütörtökön) az Agamemnón-bérlet, valamint december 20-án (szombaton) a Mockinpott-bérlet érvényesíthető, mindhárom alkalommal este 7 óra a kezdési időpont. Az előadás helyszíne a Bocsárdi Angi Gabriella Stúdióterem, a helyek száma korlátozott, ám a bérletesek által le nem foglalt helyekre szabadon válthatók jegyek. Jegyek ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lejbe kerül. Jegyek kaphatók a Figura jegyirodájában munkanapokon 10.00 és 16.00 óra között, valamint előadás előtt egy órával a helyszínen. Jegyfoglalás a 0752-227-751-es telefonszámon, vagy az org@figura.ro e-mail címen.

Barabás Árpád, volt figurás színész, jelenleg a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház színművésze. Legutóbbi gyergyószentmiklósi rendezése, Nyikolaj Koljada darabja, a Murlin Murlo, nagy sikerének köszönhetően már két éve szerepel a Figura repertoárjában.

Barabás Árpád ezúttal a kortárs skót drámaíró, David Harrower darabját, a Kés a tyúkban című drámát választotta, melynek helyszíne egy Isten háta mögötti falu, tele babonás, tudatlan földművesekkel. Mint minden zárt közösségben, leginkább itt is az a mérvadó, amit a falu mond. A falu pedig folyton beszél és kibeszél. A tisztességes, korán kelő, munkáját becsülettel végző, templomba járó, családjáért való napszámost talán megkímélik a gonosz nyelvek.

Ebben a világban a műveletlenség erénnyé kovácsolódik, az asszonyi alázat és engedelmesség pedig pont olyan törvény, mint a földművelés valamennyi szabálya. Csikós William – akiről az a hír járja, hogy a lovaknak él – felesége is elbír annyit, mint egy férfi. Egy nap kénytelen több zsák őröltetni való búzát vinni a faluból kirekesztett, kiátkozott molnárhoz, Gilbert Hornhoz. A molnárban van valami ördögi, ugyanakkor vonzó: ír, olvas és gondolkodik, bár a fiatal nő úgy tudja, ez Isten akarata ellen van. A rövidesen kialakuló szerelmi háromszögről hamar kiderül: pusztulást hoz. Eközben pedig a fő kérdés már rég nem a szerelem, hanem az, hogy milyen tétje, jelentése van a szavaknak, merünk-e hinni, tapasztalni és ki tudunk-e lépni földhözragadt mivoltunkból, vagy engedelmes jószág módjára hagyjuk magunkat betörni?

A produkció a Bethlen Gábor Alap támogatásával jött létre. 

Kimaradt?