Szabó Róbert Csaba ötlete volt a legjobb a forgatókönyvbörzén

Szabó Róbert Csaba A Pusztai banda, Villányi Dániel Kell egy csapat, valamint Sallai Ervin Pult Fiction című ötletét találta a legígéretesebbnek a szakmai zsűri a Filmhét keretében csütörtökön lezajlott III. Magyar Forgatókönyv Börzén.

A szakmai zsűri részéről Divinyi Réka forgatókönyvíró, a Filmalap forgatókönyv-fejlesztési igazgatója elmondta: több mint 250 mű érkezett az egészestés játékfilm treatment pályázatára, közülük nyolc alkotói öt percben prezentálták ötletüket a börzén a magyar filmszakma képviselői előtt. Hozzátette: a színvonal magas volt, a legjobbak lehetőséget kapnak arra, hogy forgatókönyvüket a Magyar Nemzeti Filmalap fejlesztési rendszerében, szakmai és anyagi támogatással dolgozzák fel.

A három kiválasztott munka Szabó Róbert Csaba A Pusztai banda, Villányi Dániel Kell egy csapat, illetve Sallai Ervin Pult Fiction című ötlete lett. A börze szervezői által felkért szakmai zsűriben Divinyi Réka mellett Taschler Andrea producer és Zomborácz Virág forgatókönyvíró-rendező kapott helyet.

 „Azért ezt a három tervet választottuk ki, mert ezekben láttuk leginkább, hogy szélesebb nézői réteget tudnának megszólítani. Amennyiben a három alkotó pályázik a Filmalaphoz, akkor egy draftra garantált forgatókönyv-fejlesztési támogatást biztosítunk. A Filmalap támogatási szabályzatának megfelelően csak referenciával rendelkező alkotó pályázhat, ennek hiányában producerre vagy referenciával rendelkező társíróra van szükség a pályázáshoz. Remélem, az ötletekből hamarosan mozifilm lesz" - mondta Divinyi Réka.

A zsűri külön kiemelte az erdélyi (jelenleg Marosvásárhelyen élő) Szabó Róbert Csaba A Pusztai banda című treatmentjét. Mint Divinyi Réka fogalmazott, nagyon eredeti az alapötlet, amelyből komoly drámai történetet lehet filmre állítani. A Pusztai banda azt mutatja be, miként harcoltak Romániában a hegyekben a román kommunista párt fegyvereseivel szemben a munkatáborokból megszökött ellenállók.

„Az ötlet megtörtént eseményen alapul, az 1950-es évek Erdélyében, illetve Székelyföldön játszódik. Két világ, egy régi és egy új harcolt egymással, a régit a falusi lét jelentette, amelyet a román kommunista párt 1948-as választási győzelme után kíméletlenül el akart tüntetni a titkosszolgálat segítségével. A munkatáborokból megszökött ellenállók a második világháború után megmaradt fegyverek segítségével harcoltak a hegyekben. Többségük román volt, de voltak közöttük magyarok is, a filmem ezt a három magyart mutatná be, akik mintegy öt éven át egyfajta székelyföldi Robin Hoodként működtek, a szegényeket segítve, Aztán a Securitate 1955-ben meggyilkolta őket" - mesélte Szabó Róbert Csaba az MTI-nek.

 Az alkotó Marosvásárhelyen él, a Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztője, prózaíró, eddig négy könyve jelent meg.

 Divinyi Réka a két másik kiválasztott ötletről szólva kitért arra, hogy Villányi Dániel Kell egy csapat című szinopszisa egy amatőr focicsapatról szól, amely lehetőséget kap magyar nemzeti válogatottként külföldre utazni és játszani. Sallai Ervin Pult Fiction című filmtervében egy Magyarországon élő indiai fiú juthat nagy örökséghez, ha családjának tetsző életet él, ezért barátaival egy fiktív közeget alakítanak ki a cél érdekében.

Kimaradt?