Nemzetközi konferencia kezdődik a várkastélyokról

Nemzetközi konferencia kezdődik a Duna menti országokban levő várkastélyok idegenforgalmi hasznosításáról. A várak köré mesék szövődtek, értük csaták folytak, és gyakran nemzetek identitása kötődik hozzájuk. Európa várai az első faerődítményektől a hatalmas és látványos kővárakig óriási fejlődésen mentek át. Minden ország vagy vidék a saját stílusa, igényei vagy veszélyeztetettsége alapján tervezte meg erődítményeit, csak egyetlen szempont volt közös: valamennyien a legerősebb citadellát akarták megépíteni. Ennek a versenynek köszönhetjük a világ legfenségesebb építményeinek sorát.

A Duna mentén lévő országok területén számos, többé-kevésbé épen fennmaradt várkastély található, ám a legtöbb a nagyközönség előtt ismeretlen. Ezen próbál változtatni az a kétnapos nemzetközi konferencia, amelyet Románia Kulturális Minisztériuma szervez a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztériummal és a Maros Megyei Múzeummal együttműködésben.

„A legjobb európai gyakorlatok mentén kell bevonnunk középkori várainkat a turisztikai körforgásba, ebben nyújt segítséget a nemzetközi konferencia” – emelte ki Hegedüs Csilla örökségvédelmi államtitkár, a konferencia egyik kezdeményezője.

A két apos nemzetközi konferenciának pénteken, október 17-én a marosvásárhelyi Kultúrpalota ad otthont, ahol délelőtt 10 órától kezdődnek az előadás-sorozatok, míg szombaton, október 18-án a résztvevők Segesvárra és Medgyesre látogatnak.

Az október 17-18. között megszervezett eseményen kultúra és az idegenforgalom képviselői vesznek részt a Duna Stratégia országaiból, bemutatva a legjobb európai gyakorlatot, és vázolva a középkori várak idegenforgalmi hasznosításának lehetőségeit. A konferencia résztvevői olyan tematikus turisztikai útvonalak kidolgozásáról tárgyalnak, amelyek a Duna régióhoz tartozó országok középkori várait kapcsolnák össze.

„Kötelességünk megtalálni azt a turisztikai márkajegyet, amellyel hasznosítani tudjuk épített örökségünk. A Duna régióra vonatkozó európai uniós stratégia lehetőséget nyújt erre, egységes válasz a közös kihívásokra” – vélekedett Hegedüs Csilla.

 

Kimaradt?