Kopjafát avattak Torockón a szabadságharc hőseinek emlékére

Kopjafát avattak pénteken az erdélyi Torockón az 1848-1849-es szabadságharc hőseinek emlékére, ezzel kölcsönözve ünnepi jelleget az e témában a Duna Házban előtte rendezett tudományos konferenciának.

A település főterén felállított kopjafa előtt - amelyet egy helyi fafaragó művész alkotott - Hernády Zsolt történész, a konferencia főszervezője örömét fejezte ki, hogy a Duna Ház éppen Torockón nyitotta meg kapuit, és hogy a kulturális központ első rendezvénye sikeresen zajlott le.

Beke Márton Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője idézte Széchenyi István szavait, miszerint "nyelvében él a nemzet". Az ünnepi szónok hozzátette: szükség van erős gazdaságra és erős társadalomra is, amelynek tagjai összefognak. Egy ilyen társadalom viszont csak a szorosan együttműködő közösségek, családok talaján képes létrejönni, mindehhez pedig nélkülözhetetlen a szabadság. Beke Márton szerint 1848 üzenete az, hogy a nemzet a szabadságát kiharcolja, mert élhetővé akarja tenni saját világát.

A torockói konferenciának a tanulsága, hogy a nemzet csak együtt lehet sikeres - jelentette ki a főosztályvezető. Úgy fogalmazott: a helyi közösségek szintjén kell megvalósulnia a közös gondolkodásnak és cselekvésnek, amelyet a magyar kormány is igyekszik elősegíteni.

Erre törekszik a Duna Televízió is, amely a Torockón álló Duna Ház révén segít a helyi közösség megerősödésében - mondta Beke Márton Zoltán. Dobos Menyhért, a Duna Televízió vezérigazgatója az ünnepség végén egy nemzeti színű szalagot kötött a kopjafára.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?