Székelyföld Napok: 60 település, egy közösség

160 rendezvényt szerveznek több mint 60 településen az idei, ötödik Székelyföld Napokon. Az október 9–19. közti, Hargita, Kovászna és Maros megyére kiterjedő kulturális eseménysorozat célja, hogy kulturális élményeket nyújtson, és megmutassa a térség sokszínűségét, ugyanakkor egységét. Évről évre hangsúlyosabb szerepet kapnak a román ajkúaknak szóló rendezvények is, hiszen a programsorozat Székelyföld minden lakójáé.

Hargita és Kovászna Megye Tanácsa, a marosszéki önkormányzatokkal összefogva, kulturális intézményei közreműködésével, továbbá civilszervezetekkel közösen, október 9–19. között szervezi meg az V. Székelyföld Napokat. A Hargita, Kovászna és Maros megyére kiterjedő kulturális eseménysorozatról tartottak sajtótájékoztatót október elsején, szerdán a csíkszeredai megyeházán. Ennek alkalmával a sajtó munkatársainak bemutatták a rendezvény műsorfüzetét, amely magyar és román nyelven jelent meg.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint Székelyföld egy sajátos kulturális tér, és ezt a sajátosságát a lakói adják, magyarok és románok egyaránt. A szervezők azt szeretnék, ha a Székelyföld Napokat mindenki magáénak érezné, nemzetiségtől függetlenül, ezért is az idei rendezvénysorozat szlogenje a „Közösség a Székelyföldért”, hiszen a közösségi értékekre hívja fel a figyelmet. „A fiatalok elvándorlásának megállítása érdekében ilyen, kulturális élményeket nyújtó programokkal is cselekedhetünk, ezzel erősíthetjük szülőföldhöz való kötődésüket. Szeretnénk, ha a századik Székelyföld Napokat is lenne, kinek megszervezni” – jelentette ki a Hargita megyei elnök. Meggyőződése, hogy e rendezvénysorozattal turistákat is lehet vonzani, mint mondta, egyes szolgáltatók programcsomagot állítottak össze erre az alkalomra. Ugyanakkor a szervezők Székelyföld belső turizmusát is erősítenék, tette hozzá.

„Sokadik alkalommal vagyunk együtt, Kovászna, Hargita és Maros megye képviselői. Ez azt jelzi, hogy összefogás van Székelyföldön. Azért szervezzük a Székelyföld Napokat, mert szeretjük Székelyföldet. Ezért dolgozunk érte és szervezünk rendezvényeket. A Székelyföld Napok identitáserősítő programsorozat. Az elmúlt időszakban is voltak ilyenek: Székely Vágta, Ezer Székely Leány Napja, Székelyföldi Vadásznapok, Székelyföld Konferencia, Székely Családok Napja, vagy említhetném akár a grafikai és fotóbiennálét is. A Székelyföld Napok nemcsak a székelyeké, hanem a Székelyföldön élőké. Kovászna megyéből – a magyarok mellett – több román egyesület és iskola is bekapcsolódott a rendezvénysorozatba. Fontosnak tartjuk a három székely megye közötti értékcserét, amelyek során e vidékek lakói minél szélesebb körben rácsodálkozhatnak egymás és tulajdonképpen saját értékeikre” – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a sajtótájékoztatón. Hozzátette, a tíz nap alatt több mint harminc program valósul meg idén Háromszéken, a tavalyihoz képest jóval több rendezvény a megye minden székén, fiatal és idősebb generációnak egyaránt ajánlanak programot.

Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros Megyei Szervezetének elnöke szintén hangsúlyozta, hogy a Székelyföld Napok nemcsak a magyaroké, és ez hatványozottan igaz Maros megyében. „Sajnos a Maros Megyei Tanács az idén nem társult, jóllehet Lokodi Edit Emőke elnöksége alatt társszervező volt, de örömmel nyugtázom, hogy sikerült Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalát meggyőzni arról, hogy a rendezvénysorozat mindkét közösségnek kulturális élményt jelent, így a városvezetés felkarolta, és ennek eredményeként igen érdekes rendezvények lesznek a Maros-parti megyeközpontban, egyebek mellett termékbemutatók, rangos zenekarok koncertjei. Jövőre talán sikerül meggyőzni a megyei tanácsot is arról, hogy e rendezvény hozzájárul a harmonikus nemzetiségi együttéléshez” – fogalmazott a Maros megyei szervezet elnöke. A rendezvények közül egyebek mellett kiemelte a hagyományosan a Székelyföld Napok keretében átadott Székelyföldi Orbán Balázs-díj gáláját, amelyet Marosvásárhelyen rendeznek meg október 13-án 18 órától a Kultúrpalotában.

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője, az eseménysorozat koordinátora szerint nehéz megjeleníteni Székelyföld egységét és sokszínűségét egy ilyen több helyszínes, sokszervezős programcsomagban, de bevonták az iskolákat, az egyházakat, önkormányzatokat, civilszervezeteket, és a szakmaiságra törekedtek. „A rendezvény nyitott, ami azt jelenti, hogy magyaroknak és románoknak, falun és városon élőknek egyaránt szól, és ez nem csupán egymás közötti nyitás, hanem a térségi imázs építését is szolgálja. Az V. Székelyföld Napok az együttműködésről szól, új szemléletmóddal, új tartalommal, új koncepcióval. Az egyik közösségi élmény, amit nyújt, a külön helyszíneken megtartott rendezvények egyidejűsége” – ecsetelte a kulturális központ menedzsere.

Mint azt a három elnök a műsorfüzet előszavában összefoglalta, a programkínálat rendkívül sokszínű, gazdag: lesz székelyföldi dokumentumfilm-szemle, fotó- és képzőművészeti kiállítások, székelyföldi szerzők napja, könyvbemutatókon ismertetik a legfrissebb könyvtermést, dzsessz-, komolyzene- és orgonahangversenyek csendülnek fel, a gyermekeknek pedig többek között rajzversenyt szerveznek, bábszínházi előadásokat mutatnak be. A szervezők tájházlátogatással, viseletbemutatóval és mesterségbemutatóval is készülnek. Hangsúlyos szerepet kap a gasztronómia, számos településen lesz káposztaszüret, ugyanakkor alkalom adódik a hagyományos ízek megkóstolására, a vásárokon pedig a helyi termékek beszerzésére.

A Székelyföld Napok alkalmával átadott Székelyföldi Orbán Balázs-díjat Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsa 2011-ben közösen hozta létre. Azoknak a személyeknek adományozható, akik sokat tesznek a közös székelyföldi ügyekért. A közös történelmi múlt és kultúra révén összetartozó három megye a régió egyik legjelentősebb kitüntetésének szánja a térség érdekében folytatott kimagasló tevékenységért. A 2014-es év a család és munka összehangolásának éve. Az idei Orbán Balázs-díjat olyan személyeknek ítélik, akik bebizonyították, hogy munka és család területén lehet sikeresnek lenni, ugyanakkor lehet közösségi feladatokat vállalni, társadalmunk jövőépítésén, értékeink megőrzésén, hagyományaink ápolásán dolgozni. A díj kör alakú, 70 mm-es átmérőjű, 4,5 mm vastagságú, kétoldalas ezüstből készült vert érme, amelyet emléklap és pénzjutalom kíséretében adományoznak a megyei önkormányzatok vezetői a külön erre az alkalomra szervezett ünnepségen a Székelyföld Napok keretében. Az emléklap szövegét Sepsiszéki Nagy Balázs néprajzkutató, Kovászna Megye Tanácsának munkatársa, az emléklap látványtervét Botár László csíkszeredai képzőművész tervezte.

A rendezvénysorozat programjairól tájékozódhatnak itt  , valamint a részletes műsor hamarosan elérhető lesz itt. 

 

Kimaradt?