Kiderült, hogy három változatban készült a híres da Vinci-festmény

Három variánsban festette meg Leonardo da Vinci a Hölgy hermelinnel című festményét egy francia tudós felfedezése szerint. A mérnök Pascal Cotte három éven keresztül visszatükröző fénytechnikát alkalmazva tanulmányozta a művész híres alkotását.

Eddig úgy tudták, hogy az 500 éves festményen – amely 1489-90 körül készült Milánóban, Ludovico Sforza udvarában, és a kutatások szerint a herceg kedvesét, Cecilia Galleranit ábrázolja – eredetileg is egy hermelint tart a kezében a hölgy, most azonban fény derült arra, hogy a képnek valójában három változata készült: egy az állat nélkül, kettő pedig két különböző állattal.

A mérnök a párizsi Lumiere Technology társalapítója, és a Layer Amplification Method (LAM) elnevezésű technológia kitalálója. Ennek lényege, hogy a festményre nagy erősségű fényt vetítenek. „A LAM technika lényege, hogy képesek vagyunk az alkotást „meghámozni”, mint egy hagymát, és felfedni a festékrétegek alatti dolgokat” – idézte a BBC Pascal Cotte magyarázatát.

A felfedezés után új teóriák is szárnyra kaptak a hermelines hölggyel kapcsolatban. Az egyik hipotézis szerint a modellt álló hölgy kérhette meg Leonardót az állat megfestésére, ezzel üzenve az udvarnak a közte és a Fehér Hermelein becenevű herceg közötti viszonyról.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?